Najnovije

DRAMA! OZBILJAN TERORISTIČKI NAPAD NA SRBIJU: Traže otkup da bi otključali sisteme! Hakeri ugrozili vredne baze podataka

Serveri gradskih uprava, ali i nekolicine drugih javnih službi koji su u JKP "Informatika" hakovani su tokom vikenda i hakeri traže bitkoine da bi otključali sisteme.

Hakerski napad je izvršen na Novi Sad (Foto: Jutjub)

Najveći hakerski napad na informacioni sistem Grada Novog Sada najverovatnije je izvršen iz inostranstva. Hakeri su zaključali sistem i traže otkup, a lični podaci građana nalaze se na platformi koja nije bila predmet napada, potvrdio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Hakerski napad prijavljen je policiji i odeljenju za visokotehnološki kriminal, a hakeri traže velike sume u virtuelnoj valuti kako bi otključali sada već kriptovane i zaključane servere. Na njima se, inače, nalaze i vredne baze podataka.

Ovu informaciju građani su mogli da saznaju ako su, recimo, pokušali da plate račun na šalterima "Informatike".

U "Informatici" su potvrdili da se u nedelju, 1. marta, dogodio "ozbiljan i profesionalan" hakerski napad na njihov informacioni sistem, ali kako navodi ovo javno komunalno preduzeće ne treba da postoji bojazan od zloupotrebe ličnih podataka građana zbog hakerskog napada.

"Dok traje istraga ne možemo da odajemo više detalja, ali će građani biti obaveštavani o svakom napretku istrage. Ne treba da postoji bojazan od zloupotrebe ličnih podataka građana, jer njihovo čitanje i korišćenje nije ni na koji način ugroženo ovim napadom, zato što se baze podataka čuvaju na drugoj platformi", navode u JKP "Informatika". 

Vučević: Zaštićeni lični podaci Novosađana 

Lični podaci Novosađana su potpuno zaštićeni, a informacioni sistem gradskih preduzeća i uprave polako vraćamo u normalu, poručuje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević ocenjuje da je grad "pretrpeo ozbiljan teroristički napad".

JKP "Informatika" Novi Sad obavestilo je Novosađane da su nadležne službe preduzeća uspele da pokrenu novi sistem i da rade na osposobljavanju gradskih službi. Već od sutra će naplatna mesta JKP "Informatika" Novi Sad nastaviti sa radom i biće moguće plaćati račune objedinjene naplate i vršiti ostale uplate kao i do sada.

"Sa radom nastavlja Uprava za urbanizam i građani će moći da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju zbog prekida u radu, a do kraja nedelje će ponovo biti pušten u rad i video-nadzor grada Novog Sada", navodi se u saopštenju.

"Ulažu se svi raspoloživi resursi kako JKP "Informatika" Novi Sad, tako i grada Novog Sada, da se uspostavi kontrola i nad ostalim delovima informacionog sistema koji je od juče bio u prekidu zbog velikog hakerskog napada. Očekujemo brzo razrešenje uspostavljanje rada svih službi", zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte OVDE šta je Boško Obradović poručio vojsci i policiji.

Izvor: RTV/021

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA