Najnovije

MIGRANTI NADIRU SA SVIH STRANA: EU šalje vojsku, avione, helikoptere i brodove da odbrani grčku granicu!

Predsednici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta nakon posete graničnom području između Turske i Grčke još jednom su izrazili evropsku solidarnost i podršku za mere koje Atina preduzima u cilju zaštite spoljnih granica EU.

Granica Grčke i Turske (Foto: Jutjub)

EU je najavila raspoređivanje novih snaga Fronteksa za brzo dejstvo na granici Grčke prema Turskoj kao i dodatnu finansijsku podršku Grčkoj od 700 miliona evra u cilju boljeg upravljnja migracionim pitanjima.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nakon posete kopnenoj granici između Turske i Grčke, koja se posednjih dana nalazi pod pritiskom novog migracionog talasa, ocenjuje da je zaštita granice od ključnog interesa za EU.

On je dodao da Grčka ima podršku EU za sve što je uradila poslednjih dana u pokušaju zaustavljnja migracionog talasa koji stiže iz Turske.

“Grčka granica je evropska granica. Ono što radite ovde je važno za Grčku i krucijalno za budućnost EU”, izjavio je Mišel.

On je ukazao i na važnost poštovanja ljudskih prava i međunarodnih zakona kada je reč o ativnostima na zaštiti granica.

“Imamo Sporazum sa Turskom koji EU poštuje, a očekujemo da će i Turska poštovati obećano u okviru ovog sporazuma”, zaključio je Mišel.

Predsednica Evropska komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da se grčke vlasti suočavaju sa teškim zadatkom zaštite granice i poručila da se “red na granici mora održati”.

“Stojimo na vašoj strani i došli smo da kažemo jasno da smo solidarni i podržavamo Grčku”, poručila je fon der Lajen.

Ona je najavila hitno slanje dodatnih 100 pripadnika Fronteksa na granicu Grčke sa Turskom, kao i angažovanje dodatne opreme u vidu brodova, čamaca i aviona.

“Izdvojićemo dodatnih 700 miliona evra kao finasijsku pomoć Grčkoj od čega će 350 miliona evra biti odmah dostupno”, kaže Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je zaključila da “Turska nije neprijatelj””, ali i da narod ne sme biti instrument za postizanje nekog cilja.

“Oni koji žele da testiraju EU jedisntvo biće razočarani”, kaže Fon der Lajen.

Predsednici EU institucija najavili su da će se narednih dana u Ankari, Briselu i Zagrebu na različitim nivoima razgovarti o rešavanju novonastale migranstke krize, nastavku “normalne” primene Sporazuma EU i Turske o migrantima kao i potrebi za obustavljanje borbi na severozapadu Sirije.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis i šefovi glavnih zakonodavnih, izvršnih i političkih institucija Evropske unije posetili su region Evrosa na grčkoj granici gde su se upoznali s događajima koji se odvijaju od prošlog petka, dok su se migranti i izbeglice u isto vreme okupljali na turskoj strani granice.

Micotakis, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas, premijer Hrvatske Andrej Plenković i potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović posetili su stražarsko mesto 1 u Kastaniesu, najbliže grčko-turskoj granici, a aktuelne informacije izneo im je načelnik Generalštaba Helenske nacionalne odbrane general Konstantinos Floros.

Pročitajte OVDE kako sirijski Tigrovi love i po nebu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA