Najnovije

SRBIJA ĆE BITI POD GVOZDENOM KUPOLOM! Za manje od sekunde projektil izleće i presreće neprijateljski! Sa ovim je naša zemlja sigurna! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za "DŽeruzalem post" najavio je veliku nabavku naoružanja od Izraela koje će učvrstiti našu vojno neutralnu poziciju i odvratiti svakog od pomisli da napadne našu zemlju.

Gvozdena kupola (Foto: Jutjub)

Spekuliše se da se na spisku za nabavku nalaze se avioni i napredni sistemi PVO, "Iron dome" odnosno "Gvozdena kupola" - najmoderniji sistem koji štiti ceo Izrael od opasnosti sa zemlje, a posebno iz vazduha. Praktičnu primenu ovaj moćni PVO sistem pokazao je presretanjem na desetine projektila koje su Palestinci uputili iz Pojasa Gaze.

Kvalitetno oružje

Vučić je za izraelski list na marginama konferencije Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu ponovio da će Srbija otvoriti diplomatsko predstavništvo i predstavništvo Privredne komore u Jerusalimu i istakao da će se Srbija uvek truditi da uskladi svoje interese sa Izraelom.

Odgovarajući na pitanje o antiizraelskoj kampanji bojkota, izolacija i sankcija (BDS) u zapadnoj Evropi, Vučić je rekao da Srbija namerava da kupi oružje od Izraela i da ta nabavka "neće biti mala isporuka".

Inače, sistem „Gvozdena kupola" važi za jedan od najefikasnijih sistema odbrane od projektila kratkih dometa.

Prema podacima koje daje proizvođač, potrebna je samo jedna sekunda od ispaljivanja neprijateljske rakete da bi sistem reagovao i lansirao projektil za presretanje. Izraelska vojska je saopštila da je sistem pogodio 84 procenta ispaljenih projektila tokom osmodnevnih sukoba u Pojasu Gaze u novembru 2012. godine.

Potpukovnik KOS u penziji LJuban Karan u izjavi navodi da je ovo dobra vest.

- Izraelci proizvode veoma kvalitetno i efikasno oružje. Pored toga što imaju veliko iskustvo u prilagođavanju oružja konkretnim borbenim okolnostima jer su manje ili više kao država uvek u nekim kriznim ili ratnim sučeljavanjima. Teško je precizirati kakva kupovina oružja za Srbiju je u pitanju, ali kako predsednik Vučić kaže da je veća količina u pitanju, moguće je da se radi o više vrsta naoružanja i opreme - poručuje Karan.

Višestruka korist

Kako navodi potpredsednik parlamenta i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković, to bi bilo od strateškog značaja.

- Nabavka „Gvozdene kupole" od Izraela učvrstila bi dodatno odnose Srbije, kako sa Izraelom tako i sa SAD. Podrška Izraela u međunarodnoj areni je jako značajna i u velikom broju slučajeva put do Vašingtona vodi preko Izraela. Bezbednosna saradnja sa Izraelom bi učvrstila našu geopolitičku poziciju i obezbedila da održimo u punom kapacitetu našu politiku vojne neutralnosti - zaključuje Marinković.

Kako funkcioniše Gvozdena kupola

Sistem presreće rakete kratkog dometa i artiljerijske granate sa dometom do 70 km. Prema specifikacijama proizvođača sistem je operativan i danju i noću, a može da prati i presreće više ciljeva odjednom.

Sistem se sastoji iz tri osnovna dela:

Radara za detekciju i praćenje ciljeva

Jedinice za upravljanje i kontrolu oružja i vatrenih dejstava

Jedinice za lansiranje projektila

Jedna jedinica za upravljanje može da kontroliše više jedinica za lansiranje projektila.

Jedinica za lansiranje projektila se sastoji od tri lanserne rampe pri čemu svaka nosi po 20 projektila.

Funkcionisanje sistema se odvija na sledeći način:

Nprijateljska raketa ili granata je ispaljena, sistem je detektuje i prati njenu putanju

Posle vrlo kratkog vremena ispaljuje projektil

Ispaljeni projektil presreće i uništava neprijateljski projektil dok je još u visokom položaju

Na ovakav način sistem može da pokriva i štiti oko 150 km.Koje naoružanje je Srbija nabavila od  Rusa, Kineza i Francuza, saznajte  OVDE!

Izvor: Srpski telegraf


 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA