Najnovije

IGOR SAVESNO SPASAO TOPOLU: Nulti pacijent se oporavlja! Sugrađani zahvalni što se odmah testirao pa nikog nije zarazio

Igor Đ. (43), nulti pacijent kome je dijagnostikovana korona, oporavak nastavlja u svom domu u Bačkoj Topoli. Kako je test dva puta pokazao da je negativan na Kovid-19, a opšte zdravstveno stanje mu se stabilizovalo, lekari su ga pustili na kućno lečenje.

Nulti pacijent u Srbiji je iz Bačke Topole (Foto: Jutjub)

On se dobro oseća, ali i će dalje biti preventivno u samoizolaciji, da ne bi došlo do komplikacija, naročito što eskalacija epidemije tek predstoji.

- Dobro se oseća već danima unazad, ali lekari nisu želeli da rizikuju da ga otpuste, sve dok nisu bili sigurni da mu je zdravlje dobro. Porodica nije ni insistirala na tome, jer je tamo u Kliničkom centru Vojvodine bio u najsigurnijim rukama - kaže porodični prijatelj.

Topolčane je vest da je njihov sugrađanin ponovo kod kuće i te kako obradovala. Naročito pozdravljaju to što je odmah reagovao i testirao se.

- Iako je naizgled imao upalu pluća, nalik onoj koju je jednom već preležao, on je uradio test koji je pokazao da je pozitivan na koronu. Zahvaljujući njegovoj reakciji, niko od njegovih najbližih nije oboleo, niti je virus preneo ostalim sugrađanima - kaže Petar B. iz Bačke Topole.

- Nadamo se da će se brzo oporaviti i da će sve ovo za nas biti prošlost.

Virus korona kod Igora Đ., uglednog privrednika, utvrđen je 5. marta, od kada je i hospitalizovan. Od tog dana do juče u Bačkoj Topoli nema više nijednog zaraženog, a 267 ljudi je u samoizolaciji.

Inače, epidemija virusom korona širi se po celoj Srbiji, ali za sada broj zaraženih nije alarmantan. Bolnice su uglavnom spremno dočekale pacijente, a lekari i članovi kriznih štabova apeluju da se ostane kod kuće, jer je to najbolji način da se građani ne zaraze.

 Od bolesti "Kovid 19" ozdravila su prva tri stanovnika Valjeva, koji su se dve nedelje nalazili na lečenju u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu. Otpušteni su iz bolnice, a kod kuće u Valjevu će biti 28 dana u karantinu, uz obavezu da odmah prijave bilo kakvu promenu zdravstvenog stanja.

Inače, zvanično u Valjevu je bilo 50 zaraženih, dok je, nezvanično, više od 500 građana u izolaciji.

- U izolaciji ima i lekara, medicinskih sestara i drugog osoblja Opšte bolnice i Doma zdravlja, koji su bili u kontaktu sa obolelima od korone, a neki su već zaraženi i prebačeni na lečenje u Beograd. Koliko je epidemija uzela maha, potvrđuje i da je Zavod za javno zdravlje zatvorio svoju laboratoriju, jer je petoro zaposlenih u ovoj ustanovi pozitivno na virus korona! – naveo je izvor iz Valjeva.

Na području Srema je devetoro zaraženih, a prvi slučaj registrovan je u subotu u opštini Inđija, kod šezdesetjednogodišnje žene koja je prebačena u KC Vojvodine u Novi Sad, dok se 143 osobe u opštini nalazi u izolaciji.

- Imamo četiri osobe sa područja Grada Sremska Mitrovica koje su pozitivne na koronu, u opštini Stara Pazova dve i po jedna u opštinama Irig, Ruma i Inđija. Zaraze nema u opštinama Pećinci i Šid - kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i član Republičkog štaba za vanredne situacije, dodajući da je od nedelje počelo testiranje na ovaj virus u nacionalnoj laboratoriji u Batajnici.

Na odeljenju infektivne nege Opšte bolnice u Čačku u subotu uveče primljena su još dva pacijenta sa simptomima zaraze koronom, pa se na tom odeljenju sada nalazi 20 hospitalizovanih osoba. Dve osobe su u težem stanju, a četiri su praktično izlečene i spremne su za otpust. Niko od hospitalizovanih nije priključen na respirator.

Za još jednu osobu iz Čačka potvrđeno je da je zaražena kovidom-19 pa se ukupan obolelih u gradu na Moravi sada popeo na 16. Reč je o muškarcu od 69 godina koji je hronični bolesnik.

- U toku je osposobljavanje sportske hale u Atenici za prihvat osoba kod kojih je izolovan virus, a koji imaju blage ili nikakve simptome - saopšteno je iz Radnog tima za prađenje širenja virusa korona na teritoriji Čačka. Imajući u vidu da je za ovu namenu već pripremljen i Studentski centar, u Čačku će za smeštaj pacijenata za blažom kliničkom slikom zaraze biti pripremljeno oko 500 kreveta.

Ministarstvo zdravlja objavilo je da je u Zlatiborskom okrugu registrovan šesti slučaj obolevanja od virusa korona, ali za sada nema podataka o stanju ovog pacijenta. Gradski štab za vanredne situacije Užica obavestio je javnost da ovdašnja zelena pijaca od 30. marta u potpunosti prestaje da radi. Štab u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom deli pakete pomoći najsiromašnijim sugrađanima.

Od početka izbijanja epidemije na području Topličkog okruga do juče je registrovano sedmoro obolelih od korone, od kojih petoro u Prokuplju, a dvoje u Kuršumliji. Iz kriznog štaba kuršumlijske opštine ističu da su obolele mlađe osobe koje su smeštene na infektivno odeljenje prokupačke bolnice kao i da je njihovo stanje stabilno.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Jablaničkom okrugu je potvrđen još jedan slučaj infekcije i to je četvrta osoba na ovom području kod koje je dokazano prisustvo virusa. Tri pacijenta su iz Leskovca, a jedan iz Vlasotinca. Prvoinficirani pacijent je poznati privrednik iz grada na Veternici koji je, prema epidemiloškom istraživanju, imao više od 150 kontakata, pre nego što je stigla potvrda da je zaražen. Među njima je i sedmoro lekara kojima je, kao i ostalim anketiranim građanima, određena samoizolacija. Potom je obolela žena iz jednog sela u okolini Vlasotinca, kao i radiolog iz okoline Leskovca.

Prema poslednjim informacijama, na teritoriji Jablaničkog okruga u samoizolaciji je oko 820 ljudi.

Pročitajte OVDE šta je doktorka Danica Grujičić poručila građanima Srbije.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA