Najnovije

RESPIRATORI SADA VREDNIJI OD ZLATA: Ova zemlja počinje da ih proizvodi!

Ukrajinski konglomerat državne odbrane Ukroboronprom želi da podstakne domaću proizvodnju respiratora usled trenutne epidemiološke krize u zemlji, prenosi Rojters.

Respirator (Foto: Jutjub)

U te svrhe podeliće tehnologiju proizvodnje respiratora iz fabrike Burevišnjik koja se nalazi u njenom vlašništvu i u kojoj je proglašen bankrot.

Usled povećane potrebe za respiratorima neki od najbogatijih ljudi u Ukrajini angažovali su se oko njihove nabavke u inostranstvu. Međutim, predstavnici Ukroboronproma pokrenuli su inicijativu za podsticanje domače proizvodnje respiratora na osnovu tehnologije koja je davno razvijena u fabrici Burevišnjik.

Fabrika Burevišnjik se bavila proizvodnjom hardvera, uključujući i radarske sisteme za podmornice, kao i respiratore za lečenje sovjetskih vojnika u Avganistanu. Usled opadanja potražnje za njenim proizvodima i izostanka državnog finansiranja fabrika je proglasila bankrot 2011. godine.

Burevišnjik godinama ne radi i nije u mogućnosti da pokrene proizvodnju respiratora tako da će Ukroboronprom podeliti tehnologiju proizvodnje zainteresovanim privatnim kompanijama. Ukrajinski konglomerat ponudiće i pomoć prilikom izdavanja sertifikata za nove respiratore, a ustupio bi i na korišćenje proizvodni pogon fabrike.

U Ukrajini u kojoj živi oko 40 miliona stanovnika trenutno ima 1.117 respiratora.

Broj registrovanih slučajeva zaraze korona virusom u Ukrajini iznosi 480, od čega je šest osoba ozdravilo, dok je jedanaest umrlo.

Pročitajte OVDE   ko se to zatvorio u bunkere.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA