Najnovije

"Đukanović je bio iskreni saveznik NATO tokom rata na Kosovu!"

U autorskom tekstu za "NJu Jork Tajms", u svom broju od 10. aprila 2001. godine, bivši istaknuti američki diplomata Ričard Holbruk, izjavio je da se Đukanović hrabro suprostavio predsedniku Slobodanu Miloševiću i da je pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na Kosovu.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Holbruk ističe da u slučaju značajnije pobede DPS-a na predstojećim parlamentarnim izborima od 22. aprila, međunarodna zajednica će morati da prihvati narodnu volju i, ako Crna Gora proglasi nezavisnost, Holbruk predlaže da se Zapad pripremi za ovu mogućnost i da ne troši američki uticaj u suprostavljanju.

U tekstu koji nosi naziv "Četiri balkanske krize trebaju pažnju NATO-a", Holbruk je analizirao situaciju u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, tzv. Kosovu i Crnoj Gori. Na samom početku je pozdravio hapšenje Slobodana Miloševića, priželjkujući, isto tako, hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Prvog je okarakterisao kao "rasističkog vođu bosanskih Srba", dok je Mladića označio za "masovnog ubicu".

Holbruk je, sudeći po tekstu, bio apsolutno beskompromisan prema srpskim, ali i hrvatskim političkim namerama koje su išle u pravcu ugrožavanja teritorijalne celovitosti Bosne i Hercegovine, insistirajući na doslovnom pridržavanju Dejtonskog sporazuma.

Reč prekora imao je, čak, i za makedonske Albance, apelujući na Vašington da ne sme dozvoliti građanski rat u Makedoniji, poučeni iskustvom od pre nekoliko godina. Za rešavanje kosovskog problema predložio je dijalog i dogovor Beograda i kosovskih Albanaca.

Projavu "separatističkih" tendencija Holbruk je vidio u nešto pasivnijoj američkoj politici na Balkanu, što je, prema njemu, nedopustivo, jer se, kako je istakao, mir u Evropi brani upravo na Balkanu.

Međutim, jedini primer gde Holbruk nije predložio intervenciju SAD-a u slučaju "separatizma" bila je Crna Gora, uprkos zvaničnom protivljenju Zapada zbog potencijalne destabilizacije regiona.

Holbruk ističe da u slučaju značajnije pobede DPS-a na predstojećim parlamentarnim izborima od 22. aprila, međunarodna zajednica će morati da prihvati narodnu volju i, ako Crna Gora proglasi nezavisnost, Holbruk predlaže da se Zapad pripremi za ovu mogućnost i da ne troši američki uticaj u suprostavljanju, poručujući na kraju: "Mogli bismo živeti sa crnogorskom nezavisnošću".

Dakle, više je nego očigledno da je Milo Đukanović tada zavredio određene kredite na Zapadu, ali i kod Holbruka lično, čim je njegov atar vladavine posmatran kao izuzetak od uspostavljenog principa pacifikacije ovog dela turbulentnog Balkana i sprečavanja afirmacije bilo čijih političkih projekata. Poverenje Zapada je zadobio "hrabrim suprostavljanjem Miloševiću" i izdašnoj pomoći NATO-u u trenutku kada je na Srbiju izvršena kopnena i vazdušna agresija.

Hag odbio da ruski lekari leče Mladića! Više o tome OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA