Najnovije

MITROPOLIJA ODGOVORILA MILOVOM POTRČKU: Vrednosti Crne Gore ne podrivaju litije, nego Zakon čiji je Pažin jedan od kreatora!

Temeljne vrednosti Crne Gore ne podrivaju pravoslavne litije i istrajni molitveni protesti građana nego Zakon, čiji je jedan od ključnih kreatora potpredsednik Vlade Zoran Pažin, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

Zoran Pažin (Foto: Jutjub)

Oni su kazali da je Pažin u Vašingtonu u razgovoru sa senatorom Ronom DŽonsonom, "izneo čitav niz netačnih i politikantskih ocena" o Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

"Evidentno je da na svaki način pokušava da pribavi nedostajuća međunarodna podrška diskriminatornom i neustavnom Zakonu", kazali su iz MCP.
 
Iz Mitropolije su naveli da je netačan Pažinov navod da Zakon ”ispunjava najviše standarde ljudskih prava i sloboda” i da je ”daleko najliberalniji zakon u okruženju koji garantuje jednaka prava svim verskim zajednicama”.

"Zakon, na žalost, ne samo da ne ispunjava nego radikalno derogira i suspenduje osnovne i minimalne standarde u pogledu kolektivnog aspekta ostvarivanja prava na slobodu veroispovesti. Veoma bismo se se radovali da je ovaj zakon, kako tvrdi Pažin, ”najliberalniji u okruženju”, ali je stvarnost, na žalost, bitno drugačija", rekli su iz MCP.

Kako su kazali Pažin nije obavestio sagovornika da je SPC pre donošenja Zakona, zaslugom sadašnje i prethodnih Vlada Crne Gore, lišena prava na zaključenje Temeljnog ugovora u istom obimu prava i obaveza kao i Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska zajednica.

"Niko od nezavisnih pravnih eksperata nije izneo ocene o Zakonu poput Pažina, a ”pravednost” zakonskih odredbi su najbolje osetili građani Crne Gore, koji u velikom broju, istrajno, uporno, mirno, neodstupno i dostojanstveno u litijama iskazuju svoj protest protiv diskriminatornih i neustavnih zakonskih odredbi", navode iz Mitropolije.

Oni su rekli da je "žalosno što visoki zvaničnik Vlade Crne Gore o trošku građana dovodi u zabludu međunarodne sagovornike ocenama da ”Zakon ugrožava samo one koji svoj interes vide u širenju etničkih i verskih tenzija i nestabilnosti na Balkanu”.

"Uz konstataciju da je nedostojno predsednika Vlade i ministra pravde da vređa dostojanstvo građana Crne Gore, ukazujemo da čestiti narod u Crnoj Gori, kao ni Mitropolija, nikada nisu imali, niti danas imaju interes u širenju bilo kakvih tenzija i nestabilnosti", poručili su iz MCP.

Oni smatraju da je za tenzije i veliko uznemirenje građana odgovoran Zakon, koji je, kako su rekli, jednostrano, netransparentno i diskriminatorno pripremila Vlada, čiji je Pažin potpredsednik.

Iz Mitropolicije su naveli da javnost treba da zna da je upravo Pažin, kako su rekli, ključna pitanja ljudskih prava proglasio za politička i da se ta ljudska prava ne crpe iz Ustava i konvencija nego iz volje predsednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

"Umesto netačnih i tendencioznih izjava bilo je korektnije da potpredsednik Vlade svom sagovorniku, ali i javnosti, objasni zašto je ograničavao i suspendovao dijalog sa našom Crkvom pre donošenja Zakona", kazali su iz Mitropolije.

Oni smatraju da je problem inicirala Vlada i na njoj je najveća odgovornost za povratak mira i spokoja među vernike i građane Crne Gore.

Iz MCP-a su kazali da se nadaju da je Pažin sada, mnogo više nego pre usvajanja Zakona i izazivanja društvene nestabilnosti, shvatio suštinu i značaj dijaloga o slobodi vere kao jednom od najosetljivijih pitanja ljudskog društva.

Pročitajte OVDE šta je Velimir Eraković poručio Crnogorskom pokretu.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA