Najnovije

ERDOGANOV BLEF NIJE USPEO: Turski predsednik ispao smešan pred zvaničnicima EU!

“Izgleda da blef turskog autoritarnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa izbeglicama pred evropskim kapijama nije uspeo, jer EU staje na stranu Grčke i zatvara svoju južnu granicu, istovremeno svaljujući na Erdogana krivicu za nadolazeću humanitarnu krizu”, navodi predsednik Fondacije Ist-vest bridž i član Trilateralne komisije Jovan Kovačić.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Jutjub)

Kovačić u tekstu za "NJu Jurop", list koji se distribuira širom institucija EU, navodi da je Erdogan nakon što su turske snage prošle nedelje pretrpele gubitke u borbama u okolini Idliba sa snagama sirijskog režima koje podržava Rusija, rekao da se više neće pridržavati sporazuma koji je sa EU sklopio 2016.

U tom sporazumu bilo je predviđeno da Ankara spreči oko tri miliona izbeglica da napuste Tursku i upute se prema zemljama Evropske unije.

Kovačić kaže da je Erdogan zatim zatražio od EU da podrži tursku ulogu u konfliktu u Siriji, ako želi da Ankara spreči novu migrantsku krizu.

Erdoganova iščekivanja se, međutim, kako dodaje Kovačić, nisu ispunila, s obzirom da su najviši evropski zvaničnici, uključujući i predsednicu Evropske komisiju Ursulu fon der Lajen, tokom posete Grčkoj izrazili solidarnost s tom zemljom.

Poseta Grčkoj najviših zvaničnika EU usledila je nakon što su grčka vojska i policija sprečile ilegalni prelazak granice sa turske strane više hiljada migranata nekoliko dana posle Erdoganove izjave.

Erdoganov potez potom su, kako podseća Kovačić, na vanrednom sastanku 3. marta osudili ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU, a njima se potom u osudama turskog predsednika pridružio i Evropski savet.

Erdogan se nadao, dodaje Kovačić, da će EU uhvatiti nespremnu, kao što je to prethodno učinio 2015. i onda "igrao ulogu žrtve".

Visoki zapadni vojni analitičar rekao je za "Nju Jurop" da ovoga puta Erdoganov plan nije uspeo i da mu je samo naneo štetu.

Prema rečima tog analitičara, sada će se retko koji birokrata u Briselu uopšte usuditi da brani poziciju Turske.

Pročitajte OVDE zašto je izbio haos na grčko-turskoj granici.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA