Najnovije

"AMERIKA NEĆE TROŠITI BEZ POTREBE": Šta se krije iza Grenelovih pretnji Kurtiju, i da li će Prištini zavrnuti slavinu!

Da li će pretnja Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine američkog predsednika Donalda Trampa biti i realizovana, a Prištini uvedene sankcije?

Ričard Grenel (Foto: Jutjub)

Kako sada stvari stoje, to se čini sve izvesnijim, imajući u vidu i njegove, ali i izjave tamošnjih političara koji ne kriju nezadovoljstvo taktikom Aljbina Kurtija kada je reč o ukidanju taksi na srpsku robu.

Štaviše, kako se za sada spekuliše, odmazda bi mogla da stigne u vidu ekonomskih sankcija, odnosno smanjenja pa čak i ukidanja finansijske pomoći koje SAD decenijama nesebično pružaju Kosovu.

Iako su takse na snazi više od 15 meseci, i bez obzira na to što je do sada nebrojano puta traženo sa svih mogućih strana da one budu ukinute, u realnosti se nije dogodila nijedna stvar koja bi Prištinu naterala da ih zaista i ukine.

Međutim, stvari su se izgleda promenile i ubrzale, pa je Kurti samo mesec dana nakon preuzimanja funkcije najavio mogućnost da se one povuku.

Međutim, problem su uslovi koje je ispostavio uz to, cinculirajući kada će i na koju robu da ih povuče, uz glavni uslov - da Srbija prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti.

Upravo to je bio razlog koji je iziritirao pre svega Grenela, koji je bio kategoričan - ukinuti sve takse što pre.

Štaviše, on je to do sada ponavljao gotovo svakog dana, pa tako i u četvrtak, kada je poručio da je Kurti dobio jasnu poruku od SAD. Takođe, bio je jasan u demantiju njegovih saradnika koji su naveli da "SAD neće prestati da pružaju ekonomsku pomoć bilo kojoj oblasti u našoj zemlji''.

- To nije tačno. Kurtiju je jasno stavljeno do znanja da će njegova odluka da zadrži na snazi takse, makar delimično, naškoditi ekonomiji Kosova, a da SAD neće nepotrebno trošiti svoju pomoć ako kosovsko rukovodstvo nastavi da škodi svom narodu na taj način - napisao je Grenel sinoć na Tviteru.

Da bi Priština mogla se suoči sa sankcijama kaže i šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši (koalicioni partner Kurtijevog "Samoopredeljenja"), koji je potvrdio da su SAD najavile sankcije protiv Kosova.

On je kazao da je njegova stranka obaveštena o kaznenim merama koje bi zvanični Vašington mogao da preduzme zbog neukidanja stopostotne takse na robu iz Srbije.

- Ne želim da vidim Kosovo u situaciji kada nam strateški partner izriče sankcije. Kosovo je zajednički projekat sa SAD - rekao je on, prenosi "Kosovo onlajn".

Kako je pojasnio, radi se o mogućnosti “privremenog preispitivanja projekata na Kosovu”.

A šta bi to zapravo značilo?

U prvom redu povlačenje novca, koji je Amerika ulagala u najrazličitije investicije, od energetike, preko infrastrukture, do javne uprave i razvoja demokratije... Manje-više sve ono što se na Kosovu radi zahvaljujući američkom novcu.

Spekuliše se da bi jedna od mera mogla da bude obustavljanje investicija kroz američki "Milenijumski izazov" koji je težak milijarde dolara, odakle je i dolazio i odakle će, prema planovima, i dalje kapljati novac na Kosovo.

Ne treba smetnuti sa uma da na Kosovu rade i brojne američke kompanije, ali i da SAD dotiraju novac za budžet.

Druga opcija su političke sankcije, odnosno uskraćivanje političke podrške prištinskim vlastima. To bi takođe moglo da ima razne posledice, od prestanka podrške na međunarodnom planu, prestanka mešanja u povlačenje priznanja kosovskoj nezavisnosti, pa do distanciranja i isključivanja Kosova iz raznih organizacija, i to ne sam kada je region u pitanju, već i mnogih drugih.

Pojačati pritisak

Bivši američki ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri ocenjuje da je Priština u ovom trenutku glavni problem za nastavak dijaloga sa Beogradom i pronalaženje rešenja kosovskog problema.

- Sve dok SAD i EU ne budu spremne da upotrebe jak pritisak na Prištinu koji bi uključivao i ekonomske sankcije, napretka neće biti - rekao je on, prenosi Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je potpuno saglasan sa izjavom Aljbina Kurtija da ništa doneto pod pritiskom ne vredi. Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA