Najnovije

NAJVEĆA MISTERIJA SSSR! 9 planinara otišlo na Ural, a ni 60 godina kasnije niko ne zna šta ih je ubilo! (VIDEO)

Bio je to januar 1959. kada se grupa studenata turista uputila na Ural kako bi uživali u skijanju, a svi su bili iskusni planinari i skijaši.

Grobovi stradalih planinara (Foto: Jutjub)

Vođa grupe bio je Igor Đatlov, a s njim su išli i Jurij Dorošenko, LJudmila Dubinjina, Jurij Krivoniščenko, Aleksandar Kolevlatov, Zinaida Kolmogorova, Rustem Slobodin, Nikolaj Tibo-Brinol, Semjon Zolotarjev i Jurij Judin. Judin je jedini preživeo horor i to zašto što se razboleo na početku ekspedicije, pa je morao da se vrati kući.

Više od 60 godina, ovaj slučaj je prava misterija.

Poslednjeg dana januara počeli su uspon, a prvog dana februara došli su na prelaz koji se danas zove Djatlovljev. U dnevnicima koji su ostali iza njih piše da su izgubili pravac zbog nevremena i da su otišli zapadno, prema vrhu planine Holatčahlj. Shvatili su grešku i postavili kamp da sačekaju bolje vreme, ali to nisu dočekali.

Judin je ocekivao telegram od drugara najkasnije do 12. februara, ali on nije stizao. Porodice studenata sačekale su još osam dana, a onda su alarmirale policiju. Spasilačka grupa pronašla je njihov logor 26. februara, a ono što su zatekli užasnulo ih je.

NJihov šator je bio iskidan (i to iznutra, kako je kasnije ustanovljeno), prekriven snegom, a sve njihove stvari bile su netaknute, sa sve cipelama, što je veoma neobično jer se radi o Rusiji, Uralu i - januaru.

Spasioci su pratili tragove osam ljudi od logora samo 500 metra, dalje ih je zameo sneg. Ali na ivici šume pronašli su ugarke iz vatre i iz njih prva dva tela, Krivoniščenka i Dorošenka. Grane na drvetu ispod kog su sedeli bile su polomljene, kao da su se peli gore.

U blizini su pronadena tela Djatlova, Kolmogorove i Slobodina. Preostalo četvoro nađeno je tek u maju te godine i rezultati njihove autopsije bacili su veo tajne na uzrok smrti ovih studenata.

Na prvih pet nađenih tela nije bilo povreda. Jedino je Slobodin imao malu frakturu lobanje, ali ona nije bila opasna po život. Medutim, Tibo-Brinoleva glava bila je teško povređena, a Dubinjin i Zolotarjev imali su teške povrede grudnog koša. Dubinjinu su nedostajali jezik, oči, deo usana, tkivo na licu i delovi lobanje.

Patolog koji je radio obdukciju kaže da je takve povrede mogla da nanese samo strašna sila jača od čoveka i da je takve traume dosad viđao samo u stravičnim saobraćajnim nesrećama. Posebno je čudno da je iskidano tkivo otkriveno tek kad su tela rasečena na obdukciji - na koži nije bilo baš nikakvih tragova povrede.

Isprva se mislilo da su ih ubili Mansiji, starosedeoci tog područja. Međutim, na mestu zločina bili su samo tragovi članova turističke ekspedicije. Spasioce je zbunilo i to što većina studenata nije bila obučena, a temperature u tom periodu spuštaju se do neverovatnih -30.

Do danas nije otkriveno šta je ubilo ove studente. Na mestu zločina nisu primećeni tragovi lavine. Čule su se razne teorije, između ostalog, da su ih napali vanzemaljci i da su zabasali u područje gde je vojska isprobavala tajno oružje. A pošto se na jednoj od fotografija koje su ostale u aparatu jednog od stradalih u daljini vidi jeziva tamna kreatura, čule su se i teorije o jetiju.

Međutim, racionalnog odgovora još nema i čini se da će tajna Đatlovljevog prelaza zauvek ostati strašna misterija.

2019. godine ruska policija je ponovo otvarila slučaj kako bi se konačno razrešile sve teorije o misterioznoj smrti devet planinara.

Čak i Rusi priznaju da samo među njima postoji 75 teorija koje govore o tom kobnom događaju iz 1959. godine.

Tužilaštvo Rusije tada je reklo da će se držati tri teorije. Odustalo se od bilo kakvog krivičnog objašnjenja s obzirom na to da ne postoji nijedan dokaz za takvu verziju priče. Iz Tužilaštva su uvereni kako je planinare ubila lavina, snežna ploča ili uragan.

Pročitajte OVDE   kako je Nostradamus predvideo udar koronavirusa u Italiji.

Izvor: Kurir/Your Tango

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA