Najnovije

"ZAŠTITA SPOLJNIH GRANICA EU": Ovo je osnovni zadatak Fronteks-a, ali to nije njegova jedina misija!

Situacija na grčko-turskoj granici, na kojoj se prema podacima UN nalazi oko 13.000 migranata, postaje sve složenija. Da je stanje ozbiljno potvrđuje i današnja odluka najviših evropskih zvaničnika da EU pošalje Fronteks timove da pomognu grčkoj policiji i vojsci oko novog migrantskog talasa. Odluka o slanju Fronteksa doneta je nakon što su lideri EU svojim očima videli stanje na granici.

Evropski savet (Foto: consilium.europa.eu)

Kako je navela šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pomoć će uključivati i čamce, letelice, ali i graničare. Takođe, ona se obavezala da obezbedi oko 700 miliona evra pomoći Grčkoj.

Fronteks nije granična policija

Fronteks ili Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu, osnovana je 2004. godine kako bi pomogla zemljama EU-a ali i zemljama pridruženima šengenskom prostoru pri zaštiti spoljnih granica EU. Fronteks se često pogrešno izjednačava  sa graničnom policijom u uniformama. Međutim, u praksi to nije tako. Fronteks je granična agencija, koja ima za cilj da  promoviše, koordinira i da razvija evropsko upravljanje granicama, u skladu sa statutom EU.

Osnovni posao ove Agencije je da pomaže graničarima iz raznih zemalja EU, da rade zajedno na čuvanju spoljnih granica Evropske unije od ilegalnih migranta, ali i krijumčarenja ljudi. Istovremeno u njihov delokrug ulazi i praćenje terorističkih grupa. Sedište Fronteksa nalazi se u Varšavi, u Poljskoj.

Važno je spomenuti da su ovlašćenja i delovanja Fronteksa proširena 2016. kada postaje Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu, pri čemu je proširila svoju ulogu s migracijskih kontrola na upravljanje granicama i preuzela veću odgovornost za prekogranični kriminal.

Danas je Fronteks jedno od najvažnijih tela Europske unije u području slobode, bezbednosti i pravde. 

Za vreme  izbegličke krize 2015. godine, zadatak Fronteksa bio je da "ispita i skenira" izbeglice i migrante, i da one koji ostvaruju pravo na azil prosledi ovlašćenoj Kancelariji za azil. One druge, prosleđuje Europolu, Evropskoj policiji.

"Zaštita spoljnih granica EU" osnovni zadatak 

Osnovni zadatak Fronteksa jeste zaštita spoljnih granica EU, tačnije "zaštita evropskog područja slobode, bezbednosti i pravde". Fronteks zajedno sa državama članicama garantuje zaštitu i sigurnost spoljnih granica Evropske unije.

U najvažnije dužnosti odnosno zadatke Fronteksa ulaze raspoređivanje opreme, aviona, brodova i ljudstva za nadzor granica na spoljnim pograničnim područjima kojima je potrebna dodatna pomoć. Pored toga što nadzire državne granice Fronteks procenjuje i rizike za bezbednost granica EU te u skladu sa tim izrađuje prikaz obrazaca i trendova nezakonitih migracija i prekograničnih kriminalnih aktivnosti na spoljnim granicama.

Frontex stalno nadzire spoljne granice Europske unije te dostavlja ažurirane informacije i upozorenja državama članicama EU-a, kao i zemljama pridruženima šengenskom prostoru, Europskoj komisiji i drugim agencijama.

Ukoliko su spoljne granice EU u kriznoj situaciji, kao što je danas slučaj na grčko-turskoj granici, Fronteks može brzo rasporediti graničnu i obalsku stražu. Na zahtev Agencije države članice moraju obezbediti do 1500 službenika iz snaga za brzu reakciju.

Važna uloga u borbi protiv terorizma

Fronteks dosta doprinosi borbi protiv terorizma tako što pomaže državama članicama u jačanju nadzora državne granice na spoljnim granicama i pružajući im podršku u otkrivanju potencijalnih terorista.  Službenici koje raspoređuje Fronteks osposobljeni su za otkrivanje osoba koje bi mogle biti povezane s terorizmom.

Do 2027. godine Fronteks treba da ima 10.000 pripadnika

Evropski komesar za migracije, Dimitris Avramopulos je u maju 2019. godine najavio kako će Fronteks do 2027. godine brojati 10,000 pripadnika. Do tada to bi trebalo da bude posebna unoformisana služba, a Agencija se više neće oslanjati na agente koje privremeno uputi neka od članica EU.

Novi talas migracija Fronteks neće moći da zaustavi,  ali će svakako moći da uz mehanizme koje poseduje, pre svega pri registraciji migranata - ublaži, ako ne i spreči ulazak lažnih migranata i potencijalnih terorista u države Evropske unije.

Hoće li invazija probuditi Evropu? Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA