Najnovije

AMERIKA NA KOLENIMA: Trampova radna grupa predviđa do 240.000 smrtnih slučajeva čak i pod strogim merama!

Članovi radne grupe Bele kuće za Kovid-19 rekli su da bi se Amerikanci trebali pripremiti za najmanje 100.000 mrtvih od pandemije, nakon što je američki predsednik upozorio da je postupanje po smernicama o distanciranju sada stvar života i smrti.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

"Odgovor je da", rekao je dr. Entoni Fauči iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kada su ga na konferenciji za novinare u Beloj kuće pitali mogu li SAD zaista imati između 100.000 i 240.000 smrtnih slučajeva od epidemiji. On je dodao da se "nada" da mere ograničenja mogu smanjiti broj žrtava.

Bez drastičnih napora u društvenom distanciranju u narednih 30 dana, koje je već na snazi u većini država, tim je predvideo do 2,2 miliona smrtnih slučajeva.

Dr Debora Birks, koordinator tima za reagovanje Bele kuće, primetila je da su modeli koje je koristila radna grupa zasnovani na proširenim podacima iz NJujorka, NJu DŽersija i Konektikata - među najteže pogođenim oblastima zemlje, a koji se primenjuju i na druge države koje su suočene sa sličnim teškim situacijama.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da će naredne dve nedelje biti teške jer se broj zaraženih i smrtnih slučajeva povećava širom zemlje, te je naglasio potrebu da svi Amerikanci slede upute za društveno distanciranje kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Doktor Fauči je rekao da se postojeći napori za ublažavanje epidemije već vide, te pozvao Amerikance da ne budu obeshrabreni brzim poratsom broja slučajeva. On je dodao da se vidi malo uspeha, jer epidemija počinje usporavati u NJujorku, glavnom žarištu zemlje sa preko 75.000 zaraženih i 1.550 smrtnih slučajeva.

Iako je američki predsednik produžio trajanje društvenog distanciranja do kraja aprila, a koje je prvobitno planirano na 15 dana, potpredsednik Majk Pens odbacio je ideju o karantinu širom zemlje - sličnim merama kao u Francuskoj i Italiji, navodeći da radna grupa ima "razloge da veruje da trenutna strategija ograničavanja deluje".

Evo koliko godina robije sleduje za kršenje karantina! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA