Najnovije

PEKING RASPOREĐUJE TRUPE NA PACIFIKU! Američki admiral: Moramo da zaštitimo SAD od mogućeg kineskog napada

Pandemija koronavirusa neminovno utiče na sve sfere međunarodnih odnosa, pa se tako nastavlja i "nadmetanje" Kine i Sjedinjenih Američkih Država na Pacifiku.

Kineski brod (Foto: chine.mil)

Kina, iz koje je epidemija izazvana koronavirusom krenula, izborila se sa epidemijom, dok su Sjedinjene Američke Države trenutno na udaru ovog virusa.

Drugi nosač koji se nalazi na Pacifiku, Ronald Regan, trenutno je usidren u Japanu, gde obnavlja zalihe i nužne popravke.

Tokom marta, "Azija tajms" objavio je da filipinski predsednik Rodrigo Duterte želi da prekine sporazum koji omogućava boravak američkih trupa u toj zemlji.

U tom trenutku Kineska narodnooslobodilačka vojska bila je u pripravnosti da dođe na to mesto.

Kineska narodnooslobodilačka vojska je tada objavila:

“Mornarica je izvela borbeno orijentisane vežbe u kojima su učestvovali brodovi, podmornice i borbenim avioni u Južnom kineskom moru krajem marta, u mesecu u kojem su ratni brodovi i avioni SAD često neovlašćeno ulazili u te vode. Stručnjaci navode da su vežbe pokazale da kineska mornarica može delotvorno kontrolisati i zaštititi vode dok nastavlja s jačanjem svojih borbenih sposobnosti”.

Ipak, nakon izbijanja epidemije na nosačima i događajima u Južnom kineskom moru, čelnik Indopacifičkog zapovedništva američke vojske Filip Dejvidson u američki je Kongres poslao zahtev za povećanje sredstava za 20 milijardi dolara.

“Strategije nacionalne i obrambene sigurnosti te brojne obaveštajne procene razotkrile su obnovljenu pretnju sukoba velikih sila. Najveća opasnost po SAD je erozija konvencionalnih sredstava odvraćanja. Bez toga, Kina i Rusija će se smatrati ohrabrenima da poduzmu akcije u regiji kako bi naštetili američkim interesima", prenosi Euractiv.hr.

Kako se navodi, kineski stratezi svesni su haosa koji vlada u Beloj kući te da su to pozitivne okolnosti za brzo probijanje na strateškom planu kontrole Južnokineskog mora. Pridobijajući na svoju stranu Filipine, uz trajno dobre odnose s Kambodžom, Mianmarom i Laosom, Peking stvara strateški pritisak na Vijetnam, koji na području Jugoistočne Azije postaje ključni američki saveznik. A upravo je ovih dana kineski ratni brod potopio jednu vijetnamsku ribaricu. Demonstracija moći.

SAD su u nezavidnom položaju. Japan je takođe pogođen zarazom, Južna Koreja svoju politiku prema Kini kalibrira odnosom prema Severnoj Koreji, svom primarnom nacionalnom interesu. A nosači aviona su usidreni. I državni sekretar (v. d.) za mornaricu je dao ostavku zbog skandala sa zapovednikom Ruzvelta, kojeg je okrivio da je medijima bez odobrenja puštao informacije. I smenio, a onda je on morao da ode.

Admiral Dejvidson razmišlja dugoročno, traži da se postave bojevi i obaveštajni vojni sastavi na ostrvskim krugovima Indopacifika i Okeanije koji bi osigurali zaštitu SAD od mogućeg kineskog napada. To je teško zamisliv scenario, ali sprovođenje njegovog plana, koje je vrlo izgledno, jer je Kongres tome sklon, izazvala bi burne reakcije Pekinga. Ako bi u Kini došlo do unutrašnjim problema nije isključeno da Si ispuni svoju pretnju “pripajanja Tajvana”. Što bi imalo katastrofalne globalne posledice.

Kina i SAD vrlo verovatno prelaze u fazu rivalstva koja će se ogledati na svim područjima posebno ako dođe do dodatnog ekonomskog razdvajanja, ako Vašington potraži neke nove lokacije za proizvodnju te oslabi opskrbe lance s Pekingom.

Neki zazivaju “kooperativnost”, ali ona će zavisiti od unutrašnjih odnosa snaga u obe ekonomske sile. Iako Kina tvrdi kako “ne želi preuzeti ulogu koju u svetu igra SAD”, njeni potezi potiru tu tezu.

Kraj rata! Ukrajina mora da napusti Donbas! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Euractiv.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA