Najnovije

PLATIĆETE ZA OVO! RUSIJA ZAPRETILA ČEŠKOJ: Moskva besna zbog varvarskog čina usred Praga!

Proteklih dana je eskalirao diplomatski sukob nakon što su u Pragu, uz podršku gradske uprave, srušili veliki spomenik oslobodiocu češke prestonice 1945. godine, maršalu Crvene armije Ivanu Konevu.

Sergej Šojgu, Mig-29 (Foto: vs.rs/ria.ru)

Naime, 3. aprila je uz pomoć dizalice i užadi u Pragu srušen je spomenik maršalu Ivanu Konevu. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu 9. aprila je napisao pismo čelniku češke vojske Lubomiru Metnaru tražeći od njega da preda srušeni spomenik Moskvi. Prag je odbio da udovolji ruskoj strani i rekao da će spomenik „verovatno biti premešten u takozvani Muzej XX veka, područje koje su mnoge zemlje istočne Evrope odabrale da tamo smeste sve nepoželjne spomenike, umesto da ih unište.

Kasnije su u Pragu rekli da premeštanje spomenika maršalu Konevu ne krši postojeće međunarodne ugovore između Češke i Rusije, a zakone koji su nedavno usvojeni u Rusiji na tu temu proučiće pravnici.

Zbog ovog posljednjeg u nizu čina vandalizma, Vladimir Putin je u utorak potpisao zakon o kaznenoj odgovornosti za uništavanje ili oštećenje spomenika braniteljima domovine u Rusiji i inostranstvu. Zakon se odnosi na spomenike učesnika Velikog domovinskog rata, koji za sve narode Rusije i njihove potomke, bez obzira na ideologiju, etničku ili versku pripadnost ima posebno mesto u kolektivnoj memoriji. Zakon koji je potpisao Putin omogućava Istražnom odboru Rusije da otvori krivičnu prijavu za rušenje spomenika maršalu Konevu u Pragu.

Nakon istrage će dokumenti biti poslani svim međunarodnim telima u kojima je Rusija zastupljena, uključujući Interpol.

„Jasno je da nema govora o obnovi spomenika. To se dogodilo usled nacionalističkog besa lokalnih vlasti u Pragu. I oni će biti nagrađeni prema svojim nedelima”, rekao je ruski senator Franz Klincevič, komentarišući situaciju oko spomenika maršalu Ivanu Konevu u Pragu.

“Prema trenutnom ruskom zakonodavstvu, ovo je kazneno delo”, rekao je Franz Klincevič, uticajni član Odbora Veća Federacije za odbranu i bezbednost.

„Otvoren je kazneni slučaj, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obratio se predsedniku Istražnog odbora Ruske Federacije Aleksandru Bastrijkinu, tako da se sprovode potrebne istražne radnje. Ali osim toga, čin čeških vlasti moralni je i etički zločin ljudi koji ne poštuju sećanje na svoje pretke, ne sećaju se njihove istorije i čine ovakva svetogrđa. Ova akcija će imati pravne posledice”, dodao je senator.

„U Češkoj su tvrdili da će spomenik biti restauriran ili premešten na drugo mesto. Ali sudeći po tome kako je varvarski srušen, ove izjave nemaju nikakve veze sa istinom. Sve se to događa usled nacionalističkog besa od strane praških gradskih vlasti koje na ovaj način pokušavaju da steknu sumnjive političke prednosti“, naglasio je senator Klincevič.

“Zemlja je okrugla, a život dug. I svako će od ovih nedela biti nagrađeno po zaslugama. U vezi sa incidentom biće sprovedene sve relevantne istrage, dokumenti će biti poslati svim međunarodnim telima u kojima je Rusija zastupljena, uključujući Interpol. Mnogi će zbog toga morati da se osećaju neugodno”, zaključio je ruski senator.

Maršal Ivan Konev je istaknuti oficir Crvene armije od njenog osnivanja, a tokom Drugog svetskog rata je učestvovao i vodio bitku kod Smolenmska 1941., odbranu Moskve, bitku kod Raževa, kod Kurska, bitku za Dnjepar, kao i operaciju Lavov-Sandomierc, operaciju Visla-Odra, operaciju u Berlinu i na kraju operaciju za oslobođenje Praga.

Procurila tajna stanja predsednika Rusije, ovo je istina! Više o tome OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA