Najnovije

AMERIČKI STRUČNJAK OTKRIO: Evo ko je srušio Kurtija i šta će biti sa tzv. Kosovom u bliskoj budućnosti!

Kosovski parlament oborio je 25. marta vladu premijera Aljbina Kurtija usred sukoba unutar vladajuće koalicije, posebno zbog pritiska SAD da se ukine taksa na srpsku robu. Evropski zvaničnici i bivše američke diplomate rekli su da se obaranje desilo sa blagoslovom američke vlade, prenosi LJajmi pisanje Glasa Amerike.

Aljbin Kurti (Foto: kryeministri-ks.net)

Analitičar Daniel Server, potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson i bivši službenik Stejt departmenta DŽejms Huper izneli su različite procene u razgovoru za Glas Amerike.

“Mislim da su Sjedinjene Države bile nezadovoljne gospodinom Kurtijem i podržale su njegovo obaranje”, rekao je Server.

Za Dejmona Vilsona iz Atlantskog saveta, lidere vlade određuju građani Kosova, a ne strane sile.

“Tačno je da je postojao međunarodni pritisak, posebno od Sjedinjenih Država, na premijera Kurtija za taksu na srpsku robu i pitanja koja se odnose na Srbiju. Ozbiljan pritisak na ovom nivou. Ali na kraju krajeva, na parlamentu i građanima Kosova je da odaberu vladu, odaberu koaliciju koja radi i unapređuje stvari”, rekao je Vilson.

DŽejms Huper kaže da je za američku vladu najvažnije pitanje sporazum između Kosova i Srbije, kojim bi se okončao sukob između njih. Ali premijer Kurti se, kaže, usprotivio tom pitanju i američka vlada je u tome videla prepreku.

“A ono što se dogodilo je da je dozvolio da odnosi sa Sjedinjenim Državama budu ugroženi pod njegovim vođstvom. Sada je nejak zbog optužbi i mislim da su u pravu, da je loše upravljao odnosima sa Sjedinjenim Državama. Mislim da na Kosovu postoji mnogo stvari koje lideri mogu ili ne mogu da učine i mogu da se kritikuju ili ne, ali koliko ja znam, odnosi sa Amerikom su veoma važni za građane Kosova, jer mislim da je situacija na Kosovu važna za američku vladu”, rekao je Huper.

Koliko su oštećeni odnosi između Sjedinjenih Država i Kosova?

“Mislim da još nisu ozbiljno oštećeni u Kongresu. Mislim da u Kongresu postoji razumevanje situacije na Kosovu i veća tolerancija prema situaciji. Mislim da su kod administracije prilično oštećeni i ne bi trebalo da bude tako. To je problem koji vidim”, rekao je Huper.

“Realnost je da Kosovo i Sjedinjene Države imaju poseban odnos. Kosovo danas postoji kao nezavisna zemlja, uglavnom zbog Sjedinjenih Država, zbog našeg vođstva, zbog naše vojske, zbog naše diplomatije. Ponosni smo na to. Mislim da su i građani Kosova ponosni na to”, poručio je Vilson, napominjući da je bilo mnogo američkih zvaničnika koji su zabrinuti da je Kosovo sebi izgradilo zid sa stopostotnim carinama za Srbiju.

“Želim da kažem ono što sam rekao premijeru prošlog leta. Kosovo treba da širi podršku koju dobija u međunarodnoj zajednici. To puno zavisi od Sjedinjenih Država i Donalda Trampa. Ova administracija se potpuno razlikuje od prethodnih američkih administracija”, ocenjuje Server.

Aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je nakon pada svoje vlade da je za kosovskog predsednika Hašima Tačija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića bio cilj ukidanje takse radi plana za razmenu teritorija. Izrazio je uverenje da postoji takav tajni plan, što su američkie diplomate Ričard Grenel, Metju Palmer i Filip Kosnet demantovali.

“Kažu da ne postoji tajni plan, ali gospodin Palmer nije potpisao taj deo izjave, to je bila izjava g. Grenela da nije video takav plan. Nema sumnje da se o tome razgovaralo između Tačija i Vučića, nema sumnje da Amerikanci i Evropljani znaju za to. Amerikanci su nagovestili da će biti otvoreni za sporazum o razmeni teritorija, dok je većina Evropljana, posebno Nemačka, koja je preuzela vodeću ulogu, bila protiv. Ne postoji plan za podelu i nije to nešto o čemu su razgovarali gospodin Vučić i gospodin Tači. Razgovarali su o novim odnosima između Kosova i Srbije. A ti bi odnosi imali niz komponenti, od kojih jedna uključuje demarkaciju granica. Takođe uključuje članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i okončanje sukoba između Kosova i Srbije”, rekao je Huper.

“Nije fer reći da su SAD pokušale orkestrirati promenu vlasti na Kosovu i da imaju spreman tajni plan za Kosovo i Srbiju. Nije fer. Ono što je jasno jeste da u teškim vremenima i izazovima poput pandemije, Sjedinjene Države ostaju posvećene unapređenju u pogledu sporazuma između Kosova i Srbije i žele da vide napredak u razgovorima, koje tradicionalno vodi Evropska unija”, kaže Vilson.

Ali da li se može očekivati sporazum koji podržava SAD uoči američkih predsedničkih izbora?

“Možete očekivati sporazum pre izbora u SAD, ako ga g. (Ramuš) Haradinaj i gospodin Kurti ne blokiraju. Mislim da je dogovor u rukama. Mislim da su povučene linije i srpski i kosovski lideri to razumeju. Vučić je spreman, pobrinuće se da se to dogodi. Kosovski lideri još nisu spremni, oni to nisu voljni da učine, a to frustrira Amerikance", rekao je Huper.

Analitičar Server smatra da je postojala takva mogućnost, ali pandemija kodvid-19 umanjila je šanse za tako nešto.

“Nemamo prostora da se suočimo sa svime. Vremena nema. Predsednik će uskoro biti zadužen za unutrašnje poslove. Iskreno sam uvek mislio da je suvišno misliti da će sporazum Priština-Beograd privući veliku pažnju u Sjedinjenim Državama a čak i ceremonija u Rose Gardenu bi bila priča za dan ili dva, ali ne više”, rekao je Server.

“Mislim da je ovo prilika da se krene napred sa pregovorima i sporazumom ove godine. To bi trebalo da bude sporazum između Kosova i Srbije, uz podršku SAD i Evropske unije. Jasno je da u SAD postoji cilj za napredak, ali to nije pitanje broj jedan. Pred izbore postoji otvoren prozor za pokretanje ovog pitanja napred, ali to će se dogoditi sa evropskim partnerima”, rekao je Vilson.

Ali da li će takav prozor ostati otvoren, kažu stručnjaci, zavisiće pre svega od ishoda globalne krize koju je izazvao koronavirus.

Vučić da naredi da se obustave aktivnosti VS koje nisu neophodne! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onaljn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA