Najnovije

LUTOVAC O UKIDANJU VANREDNOG STANJA: Nebitno je šta o tome sada kaže Vučić, jer je on toliko puta govorio jedno, a radio drugo!

Ukidanje vanrednog stanja treba da zavisi isključivo od medicinskih razloga, smatraju opozicioni političari, a vlasti najviše zameraju korišćenje vanredne situacije za vođenje predizborne kampanje i cenzurisanje medija sklanjanjem novinara sa konferencija za štampu.

Zoran Lutovac (Foto: Jutjub)

- Odluku o ukidanju vanrednog stanja doneće marketinška agencija koja brine o rejtingu Aleksandra Vučića - poručuje lider Demokratske stranke Zoran Lutovac.

On ističe da je potpuno nevažno šta o tome u ovom trenutku kaže sam Vučić, jer je on toliko puta govorio jedno, a radio drugo.

– Na primer, govorio je da se neće kandidovati za predsednika Srbije, pa se ipak kandidovao. Na početku krize sa korona virusom rekao je da će se izbori, u najgorem slučaju, pomeriti za nedelju-dve. Sada će doneti odluku u skladu sa procenom kada će njemu lično i SNS-u to najviše odgovarati – tvrdi Lutovac.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Aleksandar Olenik kaže da ukidanje vanrednog stanja mora biti vezano isključivo za medicinske razloge, zbog čega ne želi da pominje konkretne datume. Prema njegovom viđenju, mere socijalnog distanciranja su većinski dobre, ali se kasnilo sa njihovom primenom i to na samom početku, kada su mogle biti i najefikasnije.

– Ekonomske mere su dobre ali se i sa njima kasni. Nesazivanje Narodne skupštine ozbiljno dovodi u pitanje ustavnost vanrednog stanja, te je potrebno što pre sazvati skupštinu kako bi se izjasnila o svim merama, što je urađeno u svim evropskim državama. Poseban problem je pokušaj uvođenja cenzure sprečavanjem novinara u svom radu, pa čak i hapšenjima. Pored neprihvatljivih “skajp” suđenja, najveći problem je nastavak političke kampanje Aleksandra Vučića i to političkim skupovima u Novom Pazaru i Nišu, čime se ugrožavaju svi građani i što je najočigledniji primer zloupotrebe vanrednog stanja. Ako bi vlast bila fokusirana na borbu protiv virusa a ne na političku kampanju, možda bi imali više testiranih a manje žrtava, po čemu smo najgori u regionu – poručuje Olenik.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković podseća da je prilikom konsultacija na koje je Aleksandar Vučić pozvao nakon uvođenja vanrednog stanja, u vezi sa epidemijom i parlamentarnim izborima, izneo stav da vanredno stanje treba da traje dok Svetska zdravstvena organizacija ne poništi odluku i stav o pandemiji.

On smatra da je to dobar reper jer je, kako ocenjuje, nemoguće da postoji pandemija a da u Srbiji nema vanrednog stanja, ili da nema pandemije a da u Srbiji ostane na snazi vanredno stanje.

– Postoje mnoge nedoumice o tačnosti podataka koji se prezentuju. Oni su vrlo neobični. Iz onoga što ja čujem od insajdera pre svega iz zdravstvenog sektora Srbije, mnogo je veći broj umrlih, ali se jedan deo njih ne evidentira kao da je razlog njihove smrti bila korona, nego se to “krsti” kao srčani udar. Imamo apsolutni nedostatak pravih informacija, ukinute su konferencije za štampu sa novinarima – ukazuje Živković.

On ističe da izjavama političara nema razloga da bilo ko veruje. Međutim, kada govore stručnjaci, kaže Živković, onda to rade tako „da ne možete da ih uhvatite ni za glavu ni za rep“. On objašnjava da je zbog toga Nova stranka predložila formiranje komisije, koja bi bila sastavljena od svih parlamentarnih stranaka, gde bi opozicija imala većinu, ne da bi osvojila vlast, nego da bi preuzela odgovornost i pomogla vlasti koja se očigledno nije snašla, sa ciljem da svi građani izađu iz ove situacije na najbezbolniji način.

- Vanredno stanje nije “despotska uprava”. Vanredno stanje ne podrazumeva policijski čas koji traje 60 sati, niti sve zabrane koje imamo sada, već zabrane koje su primerene u tom trenutku. To znači da može da ostane vanredno stanje, a da policijski čas bude skraćen i da penzioneri imaju više vremena da odu u nabavku – smatra Živković.

On poručuje da je poražavajuće da SNS na najprizemniji i najprljaviji način koristi ovu situaciju za permanentnu predizbornu kampanju, počevši od svakodnevnih histeričnih konferencija za štampu njihovog predsednika, preko akcije “100 evra za vaš glas”“, do takozvanih humanitarnih aktivnosti koje su zabranjene zakonom.

– One se ovde predstavljaju kao humanitarne aktivnosti lokalnih samouprava. Ima mnogo razloga da nakon vanrednog stanja bude mnogo krivičnih prijava i postupaka protiv svih onih koji su to zloupotrebili na najgori mogući način. Tu posebno mislim na zloupotrebu javnih sredstava, koja su ko zna kako trošena za nabavku respiratora i svega drugoga – naglašava Živković.

Predsednik Vučić je u nedelju izjavio da će vanredno stanje biti ukinuto kada počne da pada broj teško obolelih na respiratorima, a raste broj zbrinutih u privremenim bolnicama, odnosno sa lakšom kliničkom slikom. Vučić je ponovio da se nada da će do ukidanja vanrednog stanja doći krajem aprila ili najkasnije u maju.

Pročitajte OVDE šta je Tanja Fajon poručila srpskim vlastima.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA