Najnovije

"Trampov potez opasan koliko i zvuči!"

Predsednik SAD Donald Tramp suočen je s brojnim kritikama povodom odluke da ta država obustavi finansiranje Svetske zdravstvene organizacije.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

On je optužio SZO da su znali težinu virusa u Kini pre nego što su upozorili ostatak sveta na potencijalnu pandemiju.

Kritike pristižu sa svih strana, pa je tako Bil Gejts, osnivač Majkrosofta i jedan od glavnih finansijera SZO, rekao da je Trampova odluka "opasna koliko i zvuči".

NJegovim kritikama pridružila se i Američka medicinska asocijacija, koja je okarakterisala ovaj potez kao "opasan korak u pogrešnom pravcu".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da ovo "nije pravo vreme" da se prekine sa finansiranjem Svetske zdravstvene organizacije, koja je "neophodna u svetskim naporima da se dobije rat protiv koronavirusa".

Povodom Trampove odluke oglasili su se i svetski lideri, prenosi Bi-Bi-Si.

Australijski premijer Skot Morison istakao je da on razume Trampove kritike, ali da SZO odrađuje mnogo važnog posla.

Portparol Borisa DŽonsona istakao je da Velika Britanija nema planove da obustavi finansiranje, kao i da "SZO ima važnu ulogu u svetskom odgovoru na pandemiju".

I šef diplomatije Nemačke i portparol njegovog kolege iz Kine nisu saglasni. Hajko Mas je na svom profilu na Tviteru napisao da je ojačavanje premalo finansijski potpomognute Svetske zdravstvene organizacije najbolja investicija koju trenutno mogu da naprave, dok je Žao Lijan izjavio da će ova odluka "potkopati međunarodnu saradnju" u borbi protiv virusa.

Premijerka Novog Zelanda DŽasinda Arden je takođe stala na stranu SZO, rekavši da je ta organizacija "pružila savete na koje možemo da se oslonimo".

U Trampovoj zemlji mišljenja o njegovoj odluci su podeljena po osnovu partijske pripadnosti.

Predstavnik demokrata Eliot Engel izjavio je da će predsednik učiniti sve što može kako bi prenebregao činjenicu da je njegova administracija loše vodila situaciju izazvanu epidemijom, dok je njegov kolega iz Republikanske partije, američki senator DŽoš Holi, ocenio odluku kao ispravnu.

U međuvremenu, direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je na svom profilu na Tviteru napisao da "nema vremena za gubljenje"

Podsetimo, SAD su glavni pojedinačni finansijeri SZO, koji su tokom 2019. ovoj organizaciji dali 400 miliona dolara.

Putin o najvećem problemu Rusije! Više o tome OVDE.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA