Najnovije

AMERIČKI AMBASADOR GODFRI: Srpsko-američka saradnja postaje važnija nego ikad

Ne slažem se sa onima koji kažu da je Vlada Srbije uvela aktuelne mere u političke svrhe, a ne zbog borbe protiv širenja pandemije virusa Covid-19, kaže američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

Entoni Godfri (Foto: Jutjub)

- Mere su restriktivne, ali razumne i podržane od strane naučnika - rekao je Godfri.

Američki ambasador tako je odgovorio na pitanje Tanjuga kako vidi komentare da su mere koje Srbija sprovodi u borbi protiv virusa Covid-19 zapravo suspenzija demokratije.

- Čuo sam kritike o tome da mere Vlade Srbije, u cilju sprečavanje širenja virusa, zapravo nisu u tom cilju, već u političke svrhe. Ja ne smatram da je tako. Vidim da je Vlada Srbije usvojila veoma striktne, ali takođe veoma razumne mere koje podržavaju naučnici. - naglasio je Godfri tokom onlajn konferencije "Srpsko-američki odnosi pred izazovima COVID-19".

Godfri je pozvao sve da poštuju mere vlade u Srbiji kako bi se, kaže, "prevazišao pik ove krize što je pre moguće".

Dodao je da je potrebno da svi zajedno rade, uključujući i međunarodnu zajednicu, "i da ostavimo ovu krizu iza nas".

Novo poglavlje u odnosima

Upitan da precizira šta je podrazumevao pod tim da Srbija i SAD ulaze u novo poglavlje srpsko-američkih odnosa tokom ove krize i nakon nje, Godfri je rekao da je hteo da kaže upravo to što je rekao, te da SAD rade na tome kako na najbolji mogući način da podrže Srbiju i Zapadni Balkan da izađu iz krize.

- Reč je i o podršci Evropske banke za obnovu i razvoj, o razvoju finansijske korporacije, nastavku razvoja institucija, a sve u cilju kako bi Srbija mogla da odgovori na slične izazove i krize. - naveo je on.

Američki ambasador kaže da srpsko-američka saradnja postaje važnija nego ikada ranije, navodeći da će obe zemlje prevazići krizu sa Covid-19 što je pre moguće.

Godfri je kazao da su i pre krize SAD i Srbija zajedno radile da ojačaju poziciju Srbije i poručio da će se sa tim nastaviti.

- Mi delimo isti cilj da Srbija i SAD izađu iz ove krize jače nego ikada - rekao je Godfri i zahvalio što je srpska vlada, nakon što su zatvoreni međunarodni letovi, pomogla u vraćanju američkih državljana, te podsetio na svoju jučerašnju izjavu da će Srbija i SAD radeći zajedno pobediti Covid-19 i da će to voditi u novo poglavlje srpsko-američkih odnosa.

On je podsetio da je Kongres odobrio 2,7 milijarde dolara za pomoć državama koje se suočavaju sa korona virusom i napomenuo da će i Srbija dobiti jedan deo sredstava.

Pomoć EU i Rusije

Godfri je kazao da nije zabrinut zbog pomoći Rusije i Kine Srbiji, već da je srećan zbog toga, kao i zbog pomoći koju Evropska unija takođe pruža u ovim trenucima.

- Građani Srbije treba to da razumeju kao jak signal da je Evropa posvećena Srbiji i u ovim trenucima. Strateški cilj ostaje da Srbija psotane deo EU, predsednik (Aleksandar) Vučić je posvećen, a mi smo tu da pomažemo koliko možemo - rekao je Godfri.

On je naveo da je pozicija Srbije u ovim trenucima veoma dobra, navodeći da ima stabilan bankarski sistem i snažnu fiskalnu politiku.

Stajers: Izazovno vreme

Kongresmen SAD Stiv Stajers i Kopredsedavajući srpskog kokusa osvrnuo se na odnose Beograda i Prištine i ponovio da je važno da kosovska vlada ukine takse kako bi se nastavili pregovori.

- Ovo je izazovno vreme u svetu sa kojim se suočavamo. Ali sada takođe imamo sjajnu priliku, pored postojećih izazova, da doprinesemo miru. Zaista cenim šta je srpska vlada učinila u povratku Amerikanaca koji su bili u Srbiji tokom krize Covid-19. To je dodatni dokaz izuzetnih odnosa koje postoje između SAD i Srbije, rekao je Stajvers - zaključio je on.

Ustaški grafiti na spomeniku žrtvama zločina! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA