Najnovije

DOKTORKA DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Postoji sumnja da koronavirus zapravo ne napada pluća, situacija je mnogo ozbiljnija

Na današnjoj konferenciji za medije epidemiologa iz Kriznog štaba održanoj u Nišu, saopšteni su novi podaci u vezi sa korona virusom u Srbiji, a na pitanja odgovarala je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević (Foto: Jutjub)

Na pitanja, odgovarala je doktorka Darija Kisić-Tepavčević. Prvo pitanje je bilo da li je istina da korona virus zapravo napada hemoglobin i na taj način zaustavlja raspodelu kiseonika po telu i rad pluća?

Dokrorka Kisić-Tepavčević pohvalila je našu redakciju, istakavši da je jako lepo kada i novinari čitaju naučna istraživanja i da pokušavamo svi da se što bolje upoznamo sa ovim virusom i sagledamo različite aspekte.

Da, pojavljuju se različite hipoteze i o mogućim uzrocima, odnosno faktorima rizika koji mogu da doprinesu lošem toku bolesti pojedinim protektivnim faktorima, kao i različite teorije o patogenezi, odnosnu toku bolesti. Jedna od ovih koja se pojavila direktno je povezana sa hemoglobinom. Postoje neke teorija da ovaj virus može da utiče na istiskivanje kiseonika iz hemoglobina, pa da on direktno dovodi do hipoksije. To su sada različite naučne teorije koje će se tek u narednom periodu detaljnije ispitati - objasnila je doktorka Darija.

Doktorka Kisić Tepavčević odbacila je tvrdnje pojedinih doktora, za koje smo je pitali, da respirator može biti opasan po pacijente i istakla da respiratori nemaju štetna dejstva več da, u ovom trenutku spašavaju živote.

Država vrši ogromne napore da nabavi svaki dodatni respirator gde se uvek nadamo da nam on neće biti potreban. Napominjem, do sada niko nije pokazao bilo kakav dokaz da respirator može da deluje negativno na tok bolesti. Nasuprot tome, pokazano je na velikom broju istraživanja da mehanička ventilacija značajno spasava živote - zaključila je Kisić Tepavčević u izjavi.

Podsetimo, korona virus je potvrđen kod još 445 osoba u Srbiji, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 5.318 i preminulo je još četiri osoba.

Kako pokušavaju da zataškaju zločine migranata nad Srpkinjama, pročitajte OVDE!

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA