Najnovije

SRBIJA DELI DONACIJE I NE TRAŽI NIŠTA ZAUZVRAT: Vučić poslao Kurtiju 1.000 testova za koronavirus!

Srbija je donirala Kosovu 1.000 testova na koronavirus, kao pomoć za Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini, prenosi Gazeta Ekspres.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Generalni sekretar Ministarstva zdravlja Naim Bardiki juče je, kako prenosi ovaj prištinski medij, mejlom poslao poruku vršiocu dužnosti ministra zdravlja Arbenu Vitiji i direktoru Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naseru Ramadaniju od kojih je zatražio da se uvoz ovih testova olakša na prelazu Jarinje.

"Donaciju iz Srbije isporučiće oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević", navodi se u tom jučerašnjem dopisu.

Ova donacija iz Srbije stiže nakon video konferencije pre dva dana na kojoj su, između ostalih, učestovali ministar zdravlja Srbije Zatibor Lončar i ministra zdravlja Kosova Arben Vitija.

Kako je za Kosovo Onlajn potvrdio izvor iz Vlade Srbije, Vitija je tokom konferencije izvestio da Kosovu nedostaju testovi, te je odmah nakon sastanka odlučeno da Srbija donira 1.000 testova i pomogne Kosovu u teškoj situaciji.

"Nakon video konferencije ministara zdravlja sa predstavnicima Kfora, uz posredovanje italijanskog Ministarstva spoljnih poslova, ustanovljeno je da Priština ima problem sa testovima, da nemaju gde da se nabave, pa je predsednik Vučić bez reči rešio da se Prištini pokloni 1.000 testova, kao pomoć Srbije u ovoj teškoj situaciji", rekao je naš izvor iz Vlade Srbije koji je insistirao da ostane anoniman.

Dodaje da Beograd ne želi da se ova priča politizuje, niti traži išta zauzvrat, i da je Srbija ponudila da pošalje Prištini svu opremu koja je potrebna u ovoj zajedničkoj borbi protiv koronavirusa. Izvor je podsetio i da zvaničnici Beograda javno pozivaju Srbe na Kosovu da poštuju i preventivne mere koje propisuje Priština.

Juče je u prištinskim medijima objavljeno da Kosovo ima samo 600 testova što je dovoljno za samo 3 do 4 dana u zavisnosti od broja izvršenih testova i da se u međuvremenu očekuje dolazak još 2.000 testova, ali se ne zna tačno kada će se to dogoditi.

Pročitajte OVDE  kakve će još to mere ostati na snazi posle ukidanja vanrednog stanja.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA