Najnovije

PROŠIRENJE SPORAZUMA O KONTROLI NAORUŽANJA: Pompeo i Lavrov razgovarali i o uključenju Kine u sporazum!

Američki državni sekretar Majk Pompeo i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, razgovaraili su danas o proširenju sporazuma o kontroli naoružanja, prenosi AP.

Sergej Lavrov i Majk Pompeo (Foto: mid.ru)

Zvanična Moskva je nagovestila spremnost da neka novija nuklearna oružja uključi u poslednji potpisani sporazum dve zemlje, ukoliko Bela kuća prihvati predlog Moskve o proširenju sporazuma.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da je državni sekretar Pompeo naglasio da svi budući pregovori moraju biti utemeljeni na viziji američkog predsednika Trampa o postizanju trilateralnog sporazuma o kontroli naoružanja u koji bi se uključila Kina.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da se proširi postojeći sporazum o kontroli naoružanja New START, koji ističe u februaru 2021. godine, ali zvanični Vašington insistira na novom sporazumu u koji bi se kao potpisnik uključila i Kina.

Predsednik Putin je ocenio da je taj zahtev "nerealan" uzevši u obzir da Kina odbija bilo kakve pregovore koji bi je obavezali na smanjenje inače znatno manjeg nacionalnog nuklearnog arsenala.

Prema rečima zamenika ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Rjabkova, u sporazum o kontroli naoružanja bi mogle biti uključene i interkontinentalna balistička raketa Sarmat, kao i nova hipersonična krstareća raketa Avangard, koja može da nosi sa više nulearnih glava.

Lavrov i Pompeo saglasili su se da intenziviraju američko-ruske razgovore o toj temi.

Pandemija će promeniti i svet i demokratiju, 5 ljudi odlučiće o sudbini planete! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA