Najnovije

SVEMIR JE NOVO POPRIŠTE SUKOBA DVE NAJMOĆNIJE SILE: Amerika tvrdi da je spasila satelit koji je napadnut od Rusije!

The Mission Extension Vehicle 1 (Vozilo za proširenje misije) (MEV-1) dovršilo je spašavanje telekomunikacijskog satelita Intelsat 901, prema američkoj kompaniji Nortrop Gruman, koja je proizvela MEV-1. Ovu informaciju potvrđuje međunarodni operater Intelsat, koji poseduje Intelsat 901, prethodno navodno napadnut od strane ruskog satelita Luc.

Američki svemirski program (Foto: spaceforce.mil)

Prema Nortrop Grumanu, MEV-1 pristao je za Intelsat 901 koji je bio u orbitalnom ispadanju i izveo niz manevara za premeštanje satelita u geostacionarnu orbitu. Operacije su izvedene 2. aprila i omogućile su 30 komercijalnih i vladinih kupaca da nastave sa radom sa ovim telekomunikacijskim satelitom.

Telekomunikacioni operator očekuje da će Intelsat 901 raditi još pet godina.

U februaru je MEV-1 pristao uz Intelsat 901. Ovo je bilo prvo spajanje dva komercijalna satelita.

U januaru je satelitski operater Eutelsat izvestio da je satelit Eutelsat 5 Zapad B, koji je u orbitu doveden u oktobru 2019. godine zajedno sa MEV-1 ruskom raketom Proton-M, izgubio polovinu snage zbog otkaza jednog od dva solarna panela.

U decembru 2017. Spejs NJuz je izvestio da je američki Orbital ATK (apsorbirao Nortrop Gruman) dobio licencu savezne Komisije za komunikacije SAD-a za održavanje Intelsat 901.

U aprilu 2015. godine, prema Spejs NJuz, Luc je prišao Intelsat 901 na udaljenosti od deset kilometara, zbog čega je Pentagon smatrao rusku svemirsku letelicu protivsatelitskim oružjem.

Satelit Luc lansiran je 2014. raketom Proton-M. Svemirska letelica stvorena je u okviru ruskog Federalnog svemirskog programa za period 2006-2015 za komunikaciju sa ruskim segmentom Međunarodne svemirske stanice i svemirskim brodom u niskoj orbiti.

Intelsat 901 je satelit koji pripada korporaciji Intelsat sa sedištem u Luksemburgu. U orbitu je dovedena 2001. raketa Ariane 4. NJegova misija je da omogući emitovanje televizije u Americi, Evropi, Africi i na Bliskom Istoku. Očekivani životni vek Intelsat 901 je 15 godina.

Ruski avion presreo američkog špijuna! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA