Najnovije

"I Amerika će pomoći Rusiji ako bude potrebe"

Moskva je uverena da će Sjedinjene Američke Države u vezi sa koronavirusom moći da pruže podršku Rusiji ukoliko to bude potrebno, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. 

Marija Zaharova (Foto: Jutjub)

„U ovom trenutku Rusija može da pomogne u borbi protiv zajedničke pretnje. U najopasnijoj fazi borbe Kine protiv epidemije virusa korona, Moskva je bila jedna od prvih koja je pomogla kineskim prijateljima. Sada mi dobijamo podršku Pekinga“, objasnila je Zaharova novinarima.

Ona je istakla da će ovih dana Sjedinjene Američke Države preorijentisati svoju industriju na proizvodnju robe potrebne za obuzdavanje pandemije virusa korona.

„Sigurni smo da će u slučaju potebe oni kasnije moći da pruže podršku Rusiji, ako takva podrška bude potrebna“, istakla je portparolka.

Ona je dodala da se saradnja Rusije i SAD u borbi protiv epidemije virusa korona „vodi na osnovu dogovora predsednika dveju država postignutog tokom njihovog telefonskog razgovora 30. marta ove godine“.

Zaharova je objasnila da je deo humanitarne pomoći Rusije za Sjedinjene Američke Države platio ruski fond za direktne investicije, a drugu polovinu – američka strana.

Portparolka je navela da Ministarstvo spoljnih poslova poziva SAD na zajednički rad u borbi protiv epidemije virusa korona.

„Obratili smo pažnju na izjavu američkog Stejt departmenta u vezi sa značajem zajedničke borbe protiv virusa korona. U izjavi je navedeno da su ‘obe strane pomagale jedna drugoj u prošlosti i nesumnjivo će ponovo pomagati u budućnosti. Vreme je da se radi zajedno kako bi se pobedio zajednički neprijatelj koji preti životima svih nas’“, rekla je Zaharova.

„U potpunosti delimo ovaj pristup. Došlo je vreme da radimo zajedno“, naglasila je ona.

Rusija je 1. aprila poslala Sjedinjenim Američkim Državama vojni avion sa medicinskim maskama i opremom.

Rusija i Saudijska Arabija mogu da se dogovore o nafti Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA