Najnovije

SREĆNA NOVA 7529. GODINA! Kada Sunce u podne 2. aprila pređe preko Pećke patrijaršije počinje Novo Leto 7529. po Srpskom kalendaru Svetog Save!

Srpski kalendar Svetog Save, sa simbolom za vreme ( ), bio je zvanični kalendar svih srpskih država i Srpske pravoslavne crkve sve do 1881.

Manastir Pećka parijaršija (Foto: Jutjub)

Kada sunce u podne 2. biljara (aprila) pređe preko Pećke patrijaršije počinje Novo Leto 7529. po Srpskom kalendaru Svetog Save. Tog dana ukrstiće se severna i južna energija i to će najaviti dolazak novog leta. Presek energija je planetarni dan energetske ravnoteže. Poznato je da kalendar i simbol za vreme imaju samo oni narodi koji su nekad u prošlosti dostigli visok stepen civilizacije.

Srpski kalendar Svetog Save, sa simbolom za vreme ( ), bio je zvanični kalendar svih srpskih država i Srpske pravoslavne crkve sve do 1881. Međutim, te godine, skriveno od srpskog naroda, potpisana je „Tajna konvencija” između Austrijskog carstva i Srbije. Po nalogu potpisnika „Tajne konvencije” Čedomilja Mijatovića, ministra Srbije, izbrisana je celokupna istorija i nauka srpskog naroda, koja se do tada učila na Velikoj školi, a sa njom i Srpski kalendar.

Na osnovu „Tajne konvencije”, Srbija se obavezala da će uvesti Julijanski kalendar kao zvanični kalendar Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Međutim, sa ovim se nije saglasio mitropolit Mihailo, pa je ministar crkvenih dela, istoričar Stojan Novaković, proterao mitropolita Mihaila iz Srbije i ustanovio nezakonitu crkvenu jerarhiju.

Nezakonita crkvena jerarhija sprovela je naređenje cara Franje Josifa, i Julijanski kalendar je od 28. juna 1881. godine, na Vidovdan, postao državni i zvanični kalendar Srpske pravoslavne crkve. Tako je prvi put u istoriji Svete srpske crkve uveden tuđ kalendar kao zvanični kalendar.
Tako je dan posvećen Svetom Stefanu, despotu srpskom, sa 19. jula pomeren na 1. avgust. U Crkvinama na grobnom kamenu Svetog Stefana piše: „u Leto  6935. meseca jula u 19. danu”. Datiranje na grobnom kamenu Svetog Stefana je po Srpskom kalendaru Svetog Save, a srpski narod slavi dan Svetog Stefana despota srpskog po tuđem Julijanskom kalendaru 1. avgusta koji je nametnuo car Franjo Josif.

Izjednačavanje kalendara i praznika

Neobična je bila žurba da se već 10. januara 1919. godine donese zakon o izjednačavanju Julijanskog i Gregorijanskog kalendara, u doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, međutim, Srbi do tada nisu koristili Julijanski u crkvama, niti su slavili Novu godinu po Gregorijanskom kalendaru.

Godine 1945. Nova godina proglašena je za državni prznik i dobijala su se tri slobodna dana, koja su se spajala i u januaru se dobijalo sedam slobodnih dana, što je pomoglo da se proslava Nove godine po Gregorijanskom kalendaru prihvati.

Protojerej LJubomir Stojanović kaže da Crkva uvek nastupa tako da ne gospodari verom, već da bude pomagač radosti.
Kako kaže, smisao praznika je u tome da čovek promišlja sebe i vidi sebe i u večnosti.

"Jovan Zlatousti kaže da Hrišćani nisu ni protiv koga, niti protiv ičega, već ubeđuju svakog čoveka da se bore za jedan dan - dan nezalazni, za večni život, a onda će i ovi ostali dani biti lepi i vrlo je važno da na taj način razumemo poruku Crkve, ne kao grubo mešanje, već kao pokušaj da na smislen način služi boljitku čoveka i sveta", kaže Stojanović.

Navodi da je na našim prostorima proslava Nove godine uvedena u vreme komunizma kada je, kaže, božićni post obesmišljavan svinjokoljima, a Nova godina nametana kao ritual nove religije koja se zvala ateizam.

Patrijarh Pavle računao vreme po srpskom kalendaru

"Mnogi spomenici i manastiri datirani su po srpskom kalendaru. Na primer, spomenik caru Lazaru koji je podigao despot Stefan Lazarević, najučeniji čovek tog vremena. Tu piše da se Kosovska bitka održala 6897. godine, a to se nikako ne uklapa u naše saznanje. Najnovije istraživanje koje smo uradili prie dve godine kaže da se u Vujanskom manastiru, koji se nalazi između Čačka i Gornjeg Milanovca, nalazi krst blaženopočivšeg Patrijarha Pavla koji je datiran po srpskom kalendaru", rekao je Milan Stevančević, najbolji poznavalac kalendara kod nas, koji se njegovim izučavanjem bavio skoro 40 godina.

Prema srpskom kalendaru, godina se deli na leto i zimu. Leto počinje na Đurđevdan, 6. maja, dok zima na Mitrovdan, 8. novembra. Istražujući dalje i tumačeći to sa naučne strane, ovo su dva datuma kada se smenjuju dva godišnja doba, što se poklapa i sa sunčevim kalendarom kada se mienjaju energije.

Kompjutersko datiranje iz srednjeg veka

Prema pravilima za upotrebu srpskog kalendara, prvo se navodi godina pa mesec i dan, za razliku od drugih koji prikazuju prvo dan, pa mesec i godinu ili anglosaksonskog gde je mesec pre dana.

To je potvrdila i NASA, koja je ustanovila da se ti veliki crkveni praznici poklanjaju sa elektromagnetnim promenama Sunca.
Jedino gde se u celom svetu primenjuje protokol o redosledu brojki kao u srpskom kalendaru jeste kompjuterska obrada, što je i definitivno potvrđeno uvođenjem sistema standarda ISO 8601.

“Mi živimo srpski scenario, došli smo do pred sam kraj!” Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda, Tanjug, Blic, galaksijanova.rs, atvbl. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA