Najnovije

HRVATSKA U PANICI ZBOG SRPSKOG VAZDUHOPLOVSTVA: "Gubimo svoje nebo! Zaboden poslednji ekser u kovčeg Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva"

Hrvatski portal Dnevno.hr objavio je danas tekst u kome je uporedio snage srpskog i hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i u tom pogledu daje značajne prednosti Srbiji.

Srpsko vazduhoplovstvo (Foto: mod.gov.rs)

U tekstu "Gubimo svoje nebo: Krstičević zabio zadnji ekser u kovčeg Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva" portal piše o tome kako ministar odbrane Damir Krstičević planira da do daljeg odloži postupak nabavke vojnih aviona, uz konstataciju da bi to moglo da znači kraj ratnog vazduhoplovstva Hrvatske ili bar njegove lovačke komponente.

Kako se navodi, u isto vreme kada i Hrvatska, u obnovu lovačke avijacije krenula je i Srbija, ali je Srbija, za razliku od Hrvatske, uspela.

"Dosad smo na srpske vojne nabavke i zastarelost njihovog vojnog hardvera gledali s visine i s podsmehom, ali nakon poslednjih nabavki koje je Srbija realizovala sa svih strana sveta i u svim vojnim sektorima malo kome će biti do smeha", piše u tekstu.

Ističe se da su Srbi u relativno kratkom vremenu obnovili lovačko vazduhoplovstvo nabavkama modernizovanih MiG-ova 29 iz Rusije i Belorusije, kao i da je nabavila bespilotne letelice velikog radijusa delovanja iz Kine, od kojih neke imaju mogućnost delovanja navođenim raketama i bombama.

"Srž današnje srpske politike je balansiranje između istoka i zapada. Tako su i prilikom vojnih nabavki vodili računa da malo kupuju s istoka, a malo sa zapada. Prilikom nabavke devet helikoptera odlučili su se za Evrocopterovu 'Pumu', ali su od Rusa nabavili i Mi-35 i Mi-17. Kao što su balansirali pri kupovini helikoptera, tako su se u nabavci PVO sistema vodili logikom malo istok, a malo zapad", piše portal Dnevno.hr.

Dodaje se da je Srbija sve navedene nabavke realizovala u periodu od četiri, pet godina, kao i da je pre par godina, sve izgledalo drugačije, jer je Hrvatska svoju prednost videla u članstvu u NATO-u.

Kako se navodi, ministar odbrane Aleksandar Vulin uspeo je iz temelja da obnovi srpsku oružanu silu, pre svega uz podršku kompletne srpske političke scene - premijerke, predsednika, ali i ostalih članova vlade koji su neretko viškove iz svojih resora prebacivali na račun Ministarstva odbrane.

Portal je uporedio sa njim hrvatskog ministra odbrane Davora Krstičevića koji je kada je dosasao na tu funkciju imao "reputaciju ravnu nacionalnom heroju", uz zaključak da će njegov mandat uprkos nekim pozitivnim iskoracima, ostati zapamćen po tome što je baš pod njegovim ministrovanjem Hrvatska ostala bez borbenog vazduhoplovstva.

"Kako je do toga došlo? Upućeni kažu kako Krstičević od početka nije imao podršku u Vladi za obnovu vojnih kapaciteta zemlje te da kod ključnih događaja nije znao da iskoristi harizmu ratnog zapovednika i da pridobije široko javno mnjenje za vojne nabavke kao što je bila nabavka borbenog aviona", zaključuje portal.

Pogledajte OVDE snimak susreta oči u oči ruske i američke avijacije! 

Izvor: Tanjug

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA