Najnovije

KON: Dug je put do bezbedne zone, kad krene gradski prevoz, moraćemo da nosimo maske

Situacija sa korona virusom je očekivana, a u narednom periodu dolazi opadanje njegove aktivnosti. Kada popuste drastične mere za sprečavanje epidemije, moraćemo još dugo da se čuvamo, nosimo maske u prevozu, izbegavamo ljubljenje...

Doktor Kon (Foto: Vlada Srbije)

- Imamo situaciju koja jeste očekivana, ono što dolazi jeste opadanje aktivnosti virusa. Ali i dalje imamo dosta ljudi u bolnicama i na respiratoru. Ipak, više ima srednjih i lakših pacijenata za razliku od početka. To su sve pozitivne stvari, tako da ćemo pratiti i dalje. Imamo troje umrlih u uzrastu od 30 do 39. Sada već imamo 122 umrlih ukupno i približavamo se broju umrlih tokom pandemije 2009. koji je bio 137 - rekao je za Pink epidemiolog dr Predrag Kon.

U narednom periodu naročito će morati da se vodi računa o Domovima za stare, kako ne bi došlo do ekscesnih situacija, koje bi nas vratile unazad.

Na pitanje kako da se ponašamo u javnom prevozu, Kon kaže da će biti potpuno normalno i logično da koristimo zaštitne maske.

- U NJujorku je obavezno nositi maske i na otvorenom. Mi do sada imamo tu doktrinu da na otvorenom nije neophodno nositi je, ali uvek govorim da je važno imati masku kod sebe i staviti je ako se približavate nekome. Dalje, naučićemo se nekako da sigurnije živimo dok ne dođemo u bezbednu zonu, a to će dugo trajati. Na leto nas očekuje ispitivanje imuniteta, da se potvrdi to što mislimo da stariji nemaju imuniteta. To je ozbiljno ispitivanje. Epidemiloški je bolje da škole budu otvorene što kasnije. Ako se otvore ranije, veća je mogućnost da dođe cirkulacija korona virusa među decom. Mi o svemu tome moramo otvoreno da pričamo - objasnio je dr Kon i dodao da "krivulja" pada sporije nego što su očekivali.

Epidemiolog je dodao i da neće biti preporučeno ljubljenje baka i deka sa unucima.

Vernici jedini pobunjenici protiv tiranskih pravila. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA