Najnovije

IRANSKA ARMIJA LANSIRALA RAKETU! Ameri se odmah oglasili! (FOTO/VIDEO)

Iran je saopštio da je danas uspešno lansirao prvi vojni satelit, "Nur", koji će kružiti na 425 kilometara iznad zemlje, prenosi Rojters.

Iranska raketa (Foto: Jutjub)

Pentagon nije hteo da se izjašnjava da li je satelit u orbiti i da li je operativan, ali je američki državni sekretar Majk Pompeo ipak osudio lansiranje iranskog satelita i ocenio da to nije u skladu sa rezolucijom UN.

Pompeo je ocenio da je obaveza svih država članica UN da prosude da li je lansiranje iranskog satelita u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN kojom se Iran obavezuje da na osam godina obustavi rad na balističkim projektilima.

Raketa "Kazed", koja je korišćena za transport satelita u orbitu, koristila je i čvrsta i tečna pogonska goriva, navedeno je u saopštenju iranskih oružanih snaga, pa Pentagon upozorava da se ista tehnologija može koristiti za proizvodnju raketa velikog dometa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.

General američke avijacije DŽon Hajet, zamenik načelnika generalštaba američke vojske, istakao je da je Iran "ponovo sposoban da ugrozi svoje susede i američke saveznike, ali SAD nikada neće dozvoliti Teheranu da ugrozi Ameriku".

Nakon više neuspešnih pokušaja, današnje lansiranje satelita predstavlja veliki uspeh za iransku vojsku.

Analitičar Hišab DŽaber, pukovnik libanske vojske u penziji, ocenio je da je lansiranje iranskog satelita svakako doprinosi povećanju napetosti između Teherana i Vašingtona, ali isključuje mogućnost da je reč o uvertiri u direktnu konfrontaciju.

"To je deo psihološkog rata, poruka kojom se neprijatelj upozorava da obustavi svoje ofanzivne aktivnosti", zaključio je DŽaber.

Otkažite kupovinu ruskog oružja! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA