Najnovije

RAZGOVOR POSLE KOG JE PALA CENA NAFTE: Putin i saudijski princ vikali jedan na drugog, a ruski predsednik odbio ultimatum!

Telefonski razgovor između ruskog predsednika Vladimira Putina i saudijskog princa Muhameda bin Salmana prethodio je odluci Saudijske Arabije da preplavi svetsko tržište naftom i sruši njenu cenu. A taj se razgovor pretvorio u "takmičenje u urlanju", javlja Midl Ist Aj, britanski portal specijalizovan za Bliski istok, a prenosi atvbl.com.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Za Midl Ist Aj su to navodno potvrdili saudijski službenici upoznati s "katastrofalnim razgovorom" između ruskog predsednika i saudijskog princa prestolonaslednika koji već neko vreme de fakto vlada ovom bogatom zalivskom monarhijom. Razgovor koji se dogodio 6. marta, neposredno pre sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), pretio je poništenjem otopljenja odnosa između ove dve zemlje koje su u Siriji podržavale suprotstavljene strane u ratu.

OPEC i Rusija nisu uspeli da se dogovore oko reza proizvodnje nafte, a usledio je istorijski pad cena. Očigledno je da na tom sastanku, koji je ustvari bio u formatu OPEC+, odnosno OPEC i druge zemlje izvoznice nafte koje nisu deo tog udruženja, poput Rusije, nije došlo do očekivanog dogovora o smanjenju proizvodnje nafte radi dramatičnog smanjenja potražnje usled pandemije koronavirusa.

Rezultat smo videli u ponedeljak - nakon snažnog pada cena prošle sedmice, u ponedeljak se cena američkog referentnog brenda nafte kojim se trguje na berzama, WTI (West Texas Intermediate), strmoglavila na nulu, a onda i na negativnu cenu od neverovatnih -37 dolara, što je istorijski presedan u trgovanju naftom.

Valja ipak napomenuti da se radilo o tzv. futures  (fjučersu), odnosno terminskom ugovoru za isporuku nafte u maju, koji je upravo isticao, što je izazvalo rasprodaju prestrašenih investitora. No i fjučersi s rokom u aprilu za WTI juče je na kraju dana iznosio 16,14 dolara, dok je britanski referentni brend nafte Brent na kraju dana pao na 20,98 dolara.

Princ Muhamed dobio "Trampov blagoslov" preko njegovog zeta Kušnera

A upravo je saudijski princ Muhamed, kažu saudijski izvori, zapretio Putinu da će početi rat cenama nafte ako ne bude dogovora između njihovih zemalja.

- Upravo pre tog sastanka (OPEC+) Putin i MBS (skraćenica za princa Muhameda) imali su razgovor. MBS je bio vrlo agresivan i dao je ultimatum - rekao je izvor za Midl Ist Aj. - Razgovor je bio vrlo lične prirode. Urlali su jedan na drugoga. Putin je odbio ultimatum i razgovor je završio loše.

Još je zanimljivije da je princ Muhamed navodno prvo koordinisao svoje poteze s administracijom američkog predsednika Donalda Trampa, odnosno s njegovim zetom i visokim savetnikom DŽaredom Kušnerom, s kojim je izgradio vrlo prisan odnos koji je poslednjih nekoliko godina bio česta tema kritika u američkim medijima.

Teheran spremio brutalan odgovor! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA