Najnovije

KREMLJ IMA STRATEGIJU ZA SVETSKI POREDAK POSLE KORONE: Ovo planira da ostvari u narednih 10 godina!

"Pandemija korona virusa nije pomirila ni smirila odnose među vodećim silama i državama, nego je doprinela jačanju konkurencije u odnosima među tim zemljama koji mogu izazvati sukobe globalnih razmera", kazao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov u svom referatu " Zaštita mira, planete, sloboda izbora za sve zemlje - nove ideje za spoljnu politiku Rusije".

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Rjabkov je naglasio kako pandemija Covida-19 nije dovela do potrebnog zbližavanja, nego upravo obratno, pojačala se mogućnost novih međunarodnih sukoba, s učešćem velikih sila, pa čak i mogućnost sukoba među samim silama. Rjabkov napominje kako nije minula ni opasnost od izbijanja nuklearnog rata.

Rusija je tako razradila svoju novu strategiju za vreme koje dolazi nakon pandemije i najavljuje okupljanje oko sebe svih "nezapadnih" zemalja, a potom kada ta koalicija ojača kreće i na privlačenje zapadnih zemalja. Ambiciozno.

Rjabkov smatra da će posledice korone i ekonomski pad i recesija prouzrokovati i dovesti do stvaranja novog svetskog poretka koji dolazi nakon smene starog. Uveren je da dolaze velike globalne promene.

- Nakon pandemije, ojačaće borba velikih sila za liderstvo u svetu - kaže Rjabkov i ističe da bi Rusija trebalo da zauzme poziciju "zaštitnika mira na svetu" i da se pozicionira kao garant "suvereniteta manjih država", odnosno da se državama ne nameću razne asocijacije i putevi razvoja koji im ne odgovaraju ili ih ne žele, nego da same odluče o svom razvoju i svom suverenitetu.

- Bez bilo čijeg hegemonizma - kako kaže Rjabkov.

Sastavljač referata Rusiju vidi kao predvodnicu tih „nezapadnih“ država. U tome očito Rusija vidi svoju šansu kao konkurenta Zapadu u borbi za dominaciju, doduše preko poruke o samostalnom izboru razvoja svake pojedine zemlje, odnosno – zaštite političkih, kulturnih, civilizacijskih razlika, suvereniteta država i samostalnog izbora svog razvoja i političkog odabira.

Nova politika zaštite mira trebalo bi da se razvija postepeno, u perspektivi za nekih 10-15 godina, kako kaže politikolog Sergej Karaganov, jedan od autora projekta. On smatra da će Zapad negativno reagovati na ove predloge, što će samo doprineti popularizaciji projekta u nezapadnim državama. Rusija tu, kako kaže Karganov, računa na:

arapske zemlje
članice BRIKS-a
članice ASEAN-a (Ascijacija nacija jugoistične Azije),
Japan, Južnu Koreju, Tursku i Kinu

A kada se “koalicija za mir i Zemlju” stvori i ojača, "može se početi sa privlačenjem Zapadnih zemalja", prenosi "Euroactiv".

Naime, rečeno je da Rusija mora da obuzda Zapad, jer kada je Rusija u 90-ima de fakto odustala od politike obuzdavanja dogodili su se napadi na Srbiju, Irak i Libiju, kažu sastavljači referata. Zato treba potpisati sporazume sa SAD o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

Treća stavka nove ruske strategije je kako kaže Rjabkov i borba za ekologiju i očuvanje životne sredine.

Na tom tragu je nedavno i bivši premijer Rusije, a sada potpredsednik ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, kazao kako će nakon pandemije doći do novog svetskog poretka i kako Rusija predvodi inicijativu velikog samita šefova država članica UN-ovog Saveta bezbednosti.

On je nadalje kazao kako će demokratija, bez sumnje, opstati, ali, po njemu to će biti demokratija koja je prošla kroz iskušenja i breme pandemije.

Demokratija po njemu nije "sveto pismo", nešto što je večno i zauvek dato i smatra da je pred politokolozima obiman posao da sagledaju sve posledice pandemije na politički i društveni život. On je uveren da će trebati dosta vremena da se svet vrati na principe aktivnog globalizma.

Osim toga napomenuo je da sumnja i u skori povratak Šeengena, smatrajući da se doći do daljnjeg zatvaranja u nacionalne granice.

Možete da putujete, ali nećete nigde stići! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA