Najnovije

Majske podvale

Pošto su komunisti naljepši mjesec u godini pretvorili u praznik rada i proslavu rođendana druga Tita, a montenegrini u proslavu pokradenog referenduma u drugi plan je palo nešto što prevazilazi njihovu tiraniju. To je velika srpska slava Đurđevdan i još veći ili najveći crkveni praznik kod Crnogoraca i Hercegovaca, pa i svih Srba litija posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom.

Eraković (Foto: Helm Kast)

Piše: Velimir Eraković

Epidemiološki tim nije ni predložio da se u Crnoj Gori uvede vanredno stanje zbog virusa koji ubija, već samo mjere koje su po potrebi pojačavane. Sada, pri kraju pandemije donijeli su niz odluka kako bi se,, život počeo vraćati u normalu,,. Teško ih je sve pobrojati, ali eto počinju sa radom frizeri, lokali, škola je završena, počinje i dio lokalne uprave da radi i tako redom. Odluke važi od 1 završno sa 14 majem. Sve je urađeno smišljeno da Nikšić i Hercegovina 12 maja ne proslave litiju Svetom Vasiliju Ostroškom i da se bez obzira na zabranu, nanovo ne pokrene talas litija iako je korona još tu. Ko nije prisustvovao ovome događaju u Nikšiću ne može ni da sanja o kakvom spektakularnom skupu se radi. Niko još nije tačno rekao broj naroda koji se taj dan okuplja, jer se od Hrama i statue majke Božije pravi tolika kolona vjernika koja pravi krug kroz čitav grad i na centru ga Mitropolit Amfilohije sa ostalim Episkopima osveštava. Mitropolit ustvari drži besjedu i svetom vodom posipa narod. Grad osveštava Sveti Vasilije Ostroški kuda god prođe,ali i šire. 

To je jedini dan kada Nikšić mirom i tamjanom miriše, kada se svako raduje i stari i mladi, nebo, zemlja, gora, kada se duša puni radošću i ljubavlju. Nikšić od uništenog  grada ekonomski i svakako drugačije taj dan dobija najveći mogući blagoslov. No to ne odgovara zločincima koji su na vlasti jer znaju da ipak većina koja svetkuje su Srbi. NTK tim je ovim potezom po nalogu Mila Đukanovića ozvaničio diktaturu i ugrozio najosnovnija ljudska prava i slobodu. Posebna je priča zašto na čelu ovoga tima nije ministar zdravlja, a ne ministar poljoprivrede. 

Zato se Milo Đukanović sa svojim satrapima bori protiv pandemije na ovako velikom skupu posvećenom Ostroškom čudotvorcu, koji bi mogao samo pomoći bolesnom i nemoćnom. To su iste ili sad već gore majske podvale na koje smo naviknuti još od referenduma. Podvale koje je vjerujući narod već razobličio i krenuo u borbu za očuvanje identiteta. Borbu koju uz pomoć crkve nikako ne može da izgubi.

"Koristeći koronu, Vučić u tišini predao Šiptarima Gazivode". Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Pravda 
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA