Najnovije

EPIDEMIOLOG PONIZIO VASPITAČICE! Stigao odgovor Tiodoroviću: "Mi nismo ni kursadžije, ni čuvari, već profesionalci! Tražimo izvinjenje"

Epidemiolog Branislav Tiodorović uvredio je i ponizio sve vaspitačice dok je pričao o otvaranju vrtića i ublažavanju mera zbog koronavirusa. Zvuči neverovatno, ali ovaj lekar i član Kriznog štaba, izgovorio je da vaspitačice, "negovateljice u vrtiću" treba da uče decu, a ne samo da ih čuvaju?!

Epidemiolog Branislav Tiodorović (Foto: Jutjub)

- Moramo decu da učimo kako se štititi u zavisnosti od uzrasta. To je veliki zadatak vaspitačica, negovateljica u vrtićima. Moramo da shvatimo da život neće biti isti kao pre pandemije. Svi se moramo pripremati, pa i deca za takve uslove. Veoma je značajno da i u vrtićima i u produženom boravku njihovi vaspitači koriste tu situaciju i da ih uče, a ne samo da ih čuvaju - rekao je, između ostalog, dr Tiodorović.

Takva izjava pokrenula je lavinu nezadovoljstva vaspitačica iz cele zemlje, a mnoge su burno reagovale u svojim grupama na društvenim mrežama, smatrajući da su omalovažene i degradirane. 

Povodom Tiodorovićevih reči oglasio se i Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, kao znak protesta protiv omalovažavanja i nipodaštavajućih izjava i na njihov račun. Savez podseća članove Kriznog štaba da su sve žene "školovane medicinske sestre sa srednjom i visokom stručnom spremom i položenom licencom Ministarstva prosvete i Komore medicinskih sestara Srbije" i nikako nisu "kursadžije".

Predsednica Saveza Jadranka Spasić apostrofira da ljudi treba da znaju da postoji razlika između negovateljica i medicinskih sestara zaposlenih u vrtićima, a koje su zbog pandemije koronavirusa, privremeno raspoređene i u kovid bolnicama i drugim ustanovama.

- Pretpostavljam da dr Tiodorović nije imao lošu nameru, ali neko mu je definitivno loše preneo informaciju koju je dobio. Treba da se zna ko je gde bio angažovan i ko je poneo teret vanrednih mera. Medicinske sestre koje rade u predškolskim ustanovama su školovane medicinske sestre i ako su upućene u određene zdravstvene institucije ili institucije socijalne zaštite, upućene su kao medicinske sestre, a koje poslove će obavljati najmanje je važno. One će, ako treba, spremati i obroke, ali to ne znači da su one kuvarice - istakla je Spasić.

Ako je i dr Tiodorović zaboravio, hajde da ga podsetimo: vaspitači predano rade na vaspitno-obrazovnom programu, a osim što decu, kako on kaže, čuvaju, aktivno učestvuju u odrastanju mališana i kasnije u njihovoj pripremi za školu.

- Mora da se ispoštuje njihova stručnost, profesionalnost, kompetentnost. To šta će raditi neka od njih u ustanovi gde je upućena, to uopšte nije bitno. Svi znamo da su u kovid bolnicama i intenzivnoj nezi baš koleginice koje su stručne i koje to rade svakodnevno, a da su i mnoge medicinske sestre iz drugih bolnica poslate njima na ispomoć, koje rade neke druge poslove i niko ih nije omalovažio i nazvao bolničarkama. Mora da se vodi računa kada izgovaramo nešto javno da nekog ne povredimo - kategorična je Spasić.

Dodala je kako već nekoliko dana njene koleginice i ona slušaju o tome kako su medicinske sestre iz vrtića negovateljice. To one sigurno neće zaboraviti!

- To na taj način ne može da se plasira javno, a dobila sam više od 200 poziva od svojih koleginica koje su vrlo ogorčene. Naše sestre iz vrtića, takođe, idu u inostranstvo i ceo svet se otima za njihove stručne kapacitete i ne može neko da ih omalovaži. Negovateljica je osoba koja ima kurs i koja u domu za stare radi najprostije poslove, a stručne poslove radi medicinska sestra. Koleginice iz vrtića, dakle, takođe rade i u kovid bolnicama po 12 sati sa zaštitinim odelima i pomažu obolelima od korone. Nije u redu da ih neko naziva negovateljicama i omalovažava ih - kazala je Spasić.

Vaspitačice očekuju da im se dr Tiodorović izvini zbog, kako one kažu, omalovažavanja koje je u direktnom prenosu čula cela Srbija. Takođe, smatraju da je odluka o otvaranju vrtića 11. maja preuranjena, i da će pored dece, one takođe biti na udaru, a mnoge se ubrajaju u ugrožene grupe.

- Vaspitačice vole da deci pričaju bajke, ali vaspitačice ne veruju u bajke - poruka je jedne medicinske sestre vaspitača.

Pročitajte OVDE kako su građani u Beogradu protestovali tokom policijskog časa.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA