Najnovije

Vatrogasci zaustavljeni u akciji zbog zabrane kretanja!?

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Bezdana su se juče, nešto posle 13 časova, uputili na intervenciju van sela, ali su na mostu kod carine doživeli neočekivano. Službenici granične policije su ih zaustavili i insistirali na dozvolama za kretanje tokom zabrane, koje im još uvek nisu izdate.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Članovi predsedništvo DVD Bezdan su naveli da ih je o požaru izvestila Vatrogasno spasilačkog bataljona iz Sombora, te da su se odazvali pozivu i uputili se na intervenciju jednim vatrogasnim i sa dva civilna vozila koja se inače koriste za ovakve prilike. Kako kažu, na teren je krenulo devet članova Društva, propisno opremljenih u kompletnim uniformama.

- Pripadnici granične policije su nas međutim zaustavili na mostu kod carine i insistirali na dozvolama za kretanje tokom vanrednog stanja. Dozvole nismo imali, ali nam je usmeno odobreno, od strane nadležnih organa Sektoru za vanredne situacije, odnosno beogradskom i somborskom MUP-u, da se možemo slobodno kretati u slučaju intervencija, da nije potrebna posebna dozvola i da se naše reagovanje u slučaju požara podrazumeva - preneli su iz predsedništva DVD Bezdan.

Objasnili su i da je vatrogasnicima tek nakon izgubljenih pet minuta, odnosno obavljenih telefonskih poziva i dokazivanja da postoji usmeno odobrenje, dozvoljeno da nastave kretanje ka požaru koji je na kraju uspešno ugašen, u saradnji sa kolegama iz VSB Sombor.

Članovi predsedništva bezdranskog društva, kako kažu, još jednom žele da upute apel nadležnima da se udostoje i upute pisani odgovor na njihove dosadašnje zahteve da im se odobre dozvole. Kažu da su odobrenja tražili od gradonačelnice, inače komandatna lokalnog Štaba za vanredne situacije, ali i od odgovornih lica u sektoru. Objašnjavaju i da sva njihova obraćanja uglavnom završavala međusobnim prebacivanjem odgovornosti, unutar Odeljenja za vanredne situacije, između Ivana Gligorića i Milana Pilipovića.

- Mi smo u međuvremenu imali i razgovor sa sekretarom MZ Bezdan koji je iskazao zabrinutost zbog situacije i problema sa kojima se suočava jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Srbiji, sa tradicijom dužom od 140 godina - naveli su članovi predsedništva. Oni podsećaju da je njihovo područje delovanja pored Bezdana i susedni Kolut, kao i pet vikend naselja u okolini.

- Želimo da ukažemo i da DVD Bezdan, i pored izostanka finansijske podrške lokane samouprave u 2019. i 2020. godini, funkcioniše i opstaje, zahvaljujući donacijama i „prosjačenju po selu”. Pored svih teškoća možemo da se pohvalimo da smo jedino dobrovoljno vatrogasno društvo na teritoriji grada koje ima dva ispravna i registrovana vozila - istakli su iz predsedništva.

O nedaćama članica Saveza dobrovoljnih vatrogasnih društava grada Sombora piše se punih godinu dana. Odgovori nadležnih izostaju, problemi se gomilaju.

Pročitajte OVDE  kako je moguće da je ceo garnizon Prve brigade Vojske Srbije zaražen, 60 ljudi.

Izvor: soinfo. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA