Najnovije

SVEMIR JE AMERIČKI: Tramp potpisao dekret o eksploataciji resursa na Mesecu i drugim nebeskim telima!

Američki predsednik Donald Tramp je juče potpisao izvršnu uredbu o komercijalnom razvoju resursa na Mesecu i drugim nebeskim telima, zaduživši američku administraciju da se odupire bilo kojem pokušaju da svemir smatra javnim domenom celog čovečanstva.

Donald Tramp (Foto: Sajt američkog predsednika)

„Amerikanci bi trebali imati pravo na komercijalno istraživanje, vađenje i korištenje resursa u svemiru u skladu s primenjivim zakonom. Svemir je prostor s pravnog i fizičkog stajališta jedinstven prostor za ljudske aktivnosti, a Sjedinjene Države to ne smatraju javnim domenom. Dakle, politika Sjedinjenih Država trebala bi biti podsticanje međunarodne potpore za vađenje i korištenje resursa u svemiru od strane javnih i privatnih učesnika“, navodi se u tekstu predsedničkog dekreta.

Iskreno, ovu smo vest morali proveriti da nije možda objavljena „1. aprila“, ali je potvrđena u stručnoj publikaciji space. com.

U dokumentu se posebno naglašava da Sjedinjene Države ne priznaju Sporazum o aktivnostima država na Mesecu i drugim nebeskim telima, usvojen rezolucijom Generalne skupštine UN-a u decembru 1979.

“S tim u vezi, državni tajnik trebao bi se usprotiviti bilo kojem pokušaju bilo koje druge države ili međunarodne organizacije da Sporazum o aktivnostima država na Mesecu i drugim nebeskim telima razmatra ili odražava ili na drugi način izražava uobičajeno međunarodno pravo”, kaže se u Trampovoj uredbi.

Podsetimo, Rusija je 17. marta planirala prvo lansiranje na Mesec, nakon pauze duge 45 godina. Osim toga, razrađeni su planovi Rusije i Kine za stvaranje zajedničke baze na Mesecu, čije bi prve posade bile trebale biti tamo poslate već 2031. godine. Trampov dekret treba pročitati u celosti, s obzirom da postoji mogućnost da su, prema američkom pravnom sastavu, Mesec i druga nebeska tela proglašena vlasništvom ili ekskluzivnim pravom na posed Sjedinjenih Američkih Država. Kada dokument bude objavljen u integralnom obliku, treba videti što tačno piše, ali je i ovo što je objavio američki stručni portal već u sferi znanstvene fantastike.

Pročitajte OVDE   šta kaže baba Vanga.

Izvor: logicno.  com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA