Najnovije

ANA BRNABIĆ PODRŽALA ZATVARANJE GRAĐANA NA 60 SATI: "U ovom trenutku, to je jedina pametna odluka"

Premijerka Srbije Ana Brnabić je tek završila jedan u nizu štabova koji se bave ovom kriznom situacijom.

Ana Brnabić (Foto: predsednik.rs)

Ono što je danas definitivno usvojeno, a predsednik Srbije je najavio jeste da definitivno policijski čas kreće od petka i traje do ponedeljka.

- Danas smo i na kriznom štabu i potvrdili na sednici Republike Srbije da će zabrana kretanja biti od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 sati.

Premijerka Brnabić je objasnila zašto su odlučili da preduzmu ove mere.

- Vikendi su zaista dani kada mi vidimo najveću gužvu i najmanje poštovanje mera i poziva na samoizolaciju. To je ono što ćemo mnogo platiti i plaćamo cenu ovoga, tako da u ovom trenutku kada ulazimo u šestu nedelju, a to sada pada, ovog vikenda, kada očekujemo da bude vrhunac epidemije i nadamo se da, ako budemo disciplinovani, vidimo pad epidemije. U ovom trenutku, to je jedina pametna odluka - ističe premijerka.

Brnabić je na konferencijama vrlo emotivno apelovana na građane Srbije da poštuju mere, da budu u svojim domovima.

- Čini mi se da je sve bolje. Emotivno ovo doživljavam jer je ovo borba svih nas i svakog pojedinca. Vikendi jesu najviše poražavajući jer vidite ogromne gužve, ljude koji se druže, šetaju, džogiraju, voze bicikle itd. I vi znate da ćemo imati odgoman skok u broju zaraženih kovidom-19 i da će se to videti za nekih 5 do 7 dana. Nama je zdravstveni sistem prenategnut. Mi sada, u ovom trenutku gledamo šta da radimo. Kraj pete nedelje je, ali vi morate da razumete da ljudi koji se leče od kovida, leče se neko duže vreme. U ovom trenutku i u Beogradu i u Nišu, potpuno su popunjeni kapaciteti. Plan je da se otvori bolnica u Pančevu bude kovid bolnica, isti plan je i za Batajnicu i upravo smo na kriznom štabu razgovarali šta da radimo u Nišu, da li da nova zgrada Kliničkog centra bude samo kovid bolnica jer tamo imamo više postelja, a da vojna bolnica preuzme ostale bolesnike - naglasila je.

Mislim da je struka u potpunosti za to. Trudimo se da to izbegnemo. Postoje još neki koraci pre toga jer je to krajnji - na konto 24 sata karantina.

Neki od planova jesu, pre 24 sata karantina, izolacija gradova koja su žarišta - Beograd, Valjevo, Ćuprija, Novi Pazar, Niš, kao i da se velike firme zatvaraju na 7 ili 14 dana.

Na pitanje da li bi smo u tom slučaju opstali rekla je da je to veoma teško i da zbog toga izbegavaju da donesu takvu odluku i apeluju na građane da imaju svoju odgovornost.

Putin se obratio naciji, njegove reči ne slute na dobro! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA