Najnovije

ASTRONAUTI MORAJU U KARANTIN: Postoji opasnost da nas ugroze virusi sa Marsa?!

Profesori sa Univerziteta Stanford upozoravaju da bi virusi sa Marsa mogli da ugroze čovečanstvo na Zemlji, ako astronauti ne budu pazili.

Mars (Foto: Pixabay)

Zvuči, možda, senzacionalistički, ali ovo je reč naučnika.

Profesor sa Univerziteta Stanford Skot Hjubard apeluje na NASA i druge zemlje koje imaju svemirske programe, da dobro pripaze na misije koje šalju na Mars. Jer, upozorava on, vanzemaljski virusi koji se "zakače" na astronaute i letelice, mogu da ugroze čovečanstvo kada se oni vrate na Zemlju.

On ističe da se zdravstveni protokoli i mere moraju sprovoditi čim se misija vrati na Zemlju i da to tretiraju isto kao u slučajevima drugih, nama poznatih virusa, pogotovo Ebole.

"Letelice bi morale da prođu detaljno hemijsko čišćenje i sterilizaciju, a uzorci sa Marsa bi morali da budu tretirani kao da je reč o Eboli dok se ne dokaže da su bezbedni", rekao je ovaj profesor astronomije sa Univerziteta Stanford.

Čim se vrate na našu planetu, nastavio je Hjubard, astronauti bi morali odmah da idu u karantin.

"Prema mom mišljenju, ali i mišljenju naučne zajednice, nije velika verovatnoća da kamenje sa Marsa koje je staro milionima godina, sadrži u sebi aktivan život koji može da ugrozi Zemlju. Ali, svakako bi uzorci koji se sa Marsa donose na Zemlju morali da budu dobro zaštićeni i da se tretiraju kao neki opasan virus dok se ne dokaže da nisu opasni", ističe on u intervjuu za "Standford NJuz".

Podsetio je da su ekspedicije koje su išle na Mesec provodile dane u karantinu po povratku na Zemlju.

"Astronuauti sa broda 'Apolo', na primer, bili su u karatinu kako bi se utvrdilo da nemaju nikakve znake neke bolesti. Kada je utvrđeno da boravak na Mesecu za njih nije bio opasan, karantin se potom više nije sprovodio. Takvu proceduru treba sprovesti i kad su u pitanju misije na Crvenu planetu (Mars)", dodao je.

Prema ideji NASA, koja je obelodanjena prošle godine, ljudi bi mogli da počnu da posećuju (i naseljavaju) Mars od 2035. godine.

Pročitajte OVDE šta je sve predvideo balkanski Nostradamus.

Izvor: mondo.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA