Najnovije

ŠPIGL: Đinping lično tražio da se zataškaju vesti o koroni

Kineski predsednik Si Đinping lično je tražio od Svetske zdravstvene organizacije da prećuti informacije o prenošenju novog koronavirusa sa čoveka na čoveka. Tako je globalni odgovor na krizu kasnio četiri do šest nedelja, objavio je Špigl.

Si Điping (Foto: kremlin. ru)

Ove bombastične tvrdnje nemačke federalne tajne službe (BND), govore da je Si lično zvao Svetsku zdravstvenu organizaciju da odloži globalno upozorenje o koronavirusu, koje je trebalo da bude emitovano 21. januara.

Svetska zdravstvena organizacije je ove tvrdnje nazvala “šokantnim i netačnim”. Predsednik SAD Donald Tramp je mnogo puta optužio SZO da je pod kineskim uticajem zataškavala pandemiju.

Do danas je više od 4 miliona ljudi zaraženo koronom, a 280.000 umrlo. U Srbiji je zaraženo više od 10.000 ljudi, a umrlo 213 osoba.

Prema tvrdnjama BND, Đinping je zvao šefa SZO Tedrosa Gebrejsisa da odloži saopštenje o pandemiji. Procena je da je to svet koštalo šest nedelja kašnjenja.

“Dr Tedros i Đinping nisu razgovarali 21. januara, i nikada nisu razgovarali telefonom. Takvi izvšetaju su smetnja SZO u naporima da se suoči s pandemijom Kovid-19”, piše u saopštenju SZO.

“Kina je potvrdila prenos s čoveka na čoveka 20. januara, SZO je 22. januara objavila da podaci sugerišu da se virus prenosi s čoveka na čoveka u Vuhanu”, dodali su.

Ako se ove tvrdnje nemačkog BND pokažu tačnim, to će biti vetar u leđa Donaldu Trampu.

Još u aprilu, njegova administracija je optužila SZO da je oruđe u kineskim rukama i zaustavila finansiranje te organizacije.

Tramp je prošle nedelje udvostručio svoje napore: “SZO je katastrofa, sve što su rekli je laž i u centru njihovog interesovanja je Kina”, rekao je prošlog ponedeljka.

“Sve što rade je to d ase slažu s Kinom, šta god Kina hoće da radi. Tako je naša država budalasto plaćala 450 miliona dolara, a Kina je plaćala 38 miliona dolara godišnje”, dodao je Tramp.

Tramp je rekao i da je Si Đinping zataškavao razmere pandemije.

“Mislim da o tome nema nikakve dileme. Hteli smo da uđemo unutra, nisu nam dali. Stvari koje su izlazile iz Kine su bile prilično uverljive.”, rekao je u nedelju.

I odeljenje unutrašnje sigurnosti (Homeland) je objaivlo da je istražuje izveštaje da je Kina namerno sakrila razmere zaraze i skupljala medicinsku opremu.

Institut leglo zaraze?

Kineske vlasti su u Vuhanu otvorile Institut za virologiju, nakon što je zemlju potresla epidemija Sarsa, takođe iz porodice koronavirusa, 2002. i 20023. godine. Epidemija je trajala osam meseci, zaraženo je 8.000 ljudi, a umrlo 775. Kinezima je bilo potrebno 15 godina da završe projekat, koji je koštao 34 miliona funti. Francuzi su pomogli da se zgrada izgradi

To je bila najsavremenija laboratorija u Kini. Otvorena je 5. januara 2018. godine, nakon što je prošla sve provere, a nivo bio-bezbednosti bio je P4.

Žu Peng, jedan od istraživača, rekao je Sinhua državnoj agenciji 2018. da su u svetskom vrhu po izučavanju mehanizma imuniteta kod šišmiša, koji su nosioci virusa.

Smatra se da je novi koronavirus, koji izaziva Covid-19, potekao upravo od sleših miševa, a mnogi veruju da je virus potekao upravo iz ove laboratorije, jer njeni zaposleni navodno nisu poštovali sve mere zaštite, pa je prvo došlo do transfera virusa sa šišmiša na čoveka, a zatim i sa čoveka na čoveka.

Pojavio se i izveštaj na 15 strana u kome se tvrdi da su vlasti u Pekingu sve to znale i zataškale.

Na opasnost od ovog virusa je upozorila i Ši Žengli, vodeća naučnica Instituta u Vuhanu.

Pogledajte OVDE   kako nastaju spektakularni snimci iz pilotskih kabina!

Izvor: nova. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA