Najnovije

SRBIN, A NE HRVAT! Evo šta kažu svetski mediji o Tesli!

I NJujork tajms i Blumberg i Vašington tajms preneli su vest da je Srbija protestovala kod Evropske unije nakon što je u jednoj od njenih publikacija veliki američki naučnik srpskog porekla Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat i čovek koji je bio "jedan od prvih ljudi koji je otkrio rendgenski snimak".

Nikola Tesla (Foto: Pixabay)

NJujork tajms, Blumberg, VOA, više desetina americkih portala i TV stanice kao i Toronto star, malezijski The Star i Taiwan News prenose da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio protest Briselu, nakon što je na stranici EU za obrazovanje dece Tesla predstavljen kao "poznati Hrvat" , za koga NJujork tajms podseća da je bio i rival Tomasa Edisona.

Tesla, Srbin rođen 1856. godine u tadašnjem Austrijskom carstvu, u Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske, u porodici pravoslavnog sveštenika, veći deo deo života proveo je u inostranstvu, radeći najpre u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo.

Umro je u NJujorku 1943. godine, gde je ispraćerm po pravoslavnom obredu. Teslin pepeo čuva se u "zlatnoj kugli" u Muzeju Nikole Tesle u glavnom gradu Srbije. Istorijske knjige često navode njegovu izjavu da je ponosan na svoje srpsko poreklo i svoju hrvatsku domovinu. NJegovi spomenici nalaze se u Beogradu i Zagrebu.

Tesla je najpoznatiji po razvijanju naizmenične struje, koja je pomogla sigurnoj distribuciji električne energije na velikim daljinama, a eksperimentisao je s rendgenskom i radio-tehnologijom.

Svi ti mediji, uključujuci i Dojče vele i Radio slobodna Evropa i Anadoliju prenoseći tu vest AP, navode i da je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević zatražio izvinjenje od EU zbog "lažnog" predstavljanja Teslinog porekla.

Dveri neće učestvovati na izborima 21. juna! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA