Najnovije

EKONOMSKI ANALITIČAR ZAKLJUČIO: Srbijom će vladati besparica i kriza! Manjak robe i kupaca, neće se skoro normalizovati!

Uprkos tome što, prema rečima stručnjaka, epidemija koronavirusa jenjava, prodavnice i supermarketi širom Beograda i Srbije nemaju ni približno onaj promet koji su imali pre uvođenja vanrednog stanja. Stiče se utisak da nema dovoljno ni robe u ponudi, a i vrlo je malo kupaca, što dovoljno govori o besparici sa kojom se stanovništvo suočilo.

Ekonomski analitičar LJubomir Madžar (Foto: Jutjub)

U prethodnih mesec i po dok je trajao udar epidemije, svedoci smo bili toga da je veliki broj građana Srbije ostao bez posla, uprkos takozvanim molbama državnog vrha da se radnici ne otpuštaju, iako oni koji vode državu ništa konkretno u tom momentu nisu učinili kako bi to sprečili.   

Prema rečima ekonomskog analitičara LJubomira Madžara, to se odrazilo ne samo na "debljinu novčanika" i potrošačke mogućnosti, već i na celokupnu ekonomsku i tržišnu situaciju.

Narod je u besparici jer je veliki broj ljudi ostao bez posla, a neki su pali na minimalac. Oni koji imaju svoj biznis dobrim delom su ostali bez uobičajene zarade. Frizeri su, recimo, ostali bez mušterija i to traje već skoro dva meseca. Narod je nelikvidan, što bi se reklo. Normalno je da se to oseti i u supermarketima. Kada bude dolazilo do oporavka, to će sve ići postepeno korak po korak, jer se ne može preko noći vratiti na ono što je bilo pre epidemije. Nije samo poremećena tražnja jer je narod upao u besparicu, već i ponuda. Neki delovi proizvodnje prestali su da rade, neki lanci snabdevanja su se poremetili - rekao je Madžar.

Prema njegovim rečima, imamo šok i na strani ponude i tražnje. Samim tim, biće manje robe, a i kupaca.

- Restrikcija je i na strani ponude i na strani tražnje, tako da će narod morati da pretrpi jedan prelazni period vraćanja ka normali. Trebaće vremena da se to uskladi i da se vratimo na vreme u kom ćemo zaboraviti da je epidemija postojala. Svakako će sve ovo osetiti oni koji imaju mala primanja i koji žive bez ikoga. Biće ugroženi i posle epidemije, kao što su ugroženi i sada sve vreme dok ovo traje - kazao je on.

Predsednik Aleksandar Vučić danima najavljuje kako će Srbija nakon svega ovoga biti jedna od vodećih ekonomija u Evropi, sa najvećim BDP rastom, a i primanjima. Prema mišljenju Madžara, to se svakako neće dogoditi, a jedino je u ovoj situaciji dobro to što ne bi trebalo da bude otpuštanja radnika.

Verujem da je do sada već otpušteno ono što je imalo da se otpusti. Najdramatičnije je bilo za vreme epidemije kada su otpuštanja bila prilično masovna, kao i smanjenje plata. Sad kada krene nekakav oporavak, mislim da to neće podsticati otpuštanja, a nadam se da će biti malo i obnove zaposlenosti, jer proizvodnja ne može da se oporavlja, a da se paralelno sa njom ne oporavlja i zaposlenost. U svakom slučaju oporavak će dugo trajati - zaključio je on.

Vučić se izlanuo da će takozvano Kosovo dobiti nezavisnost na celoj teritoriji! Više o tome OVDE!

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA