Najnovije

KINESKI ANALITIČAR: Rusi na Balkanu su evropska noćna mora

Evropski lideri organizovali su samit EU-Zapadni Balkan 2020. kako bi stvorili iluziju o važnosti Balkana za Brisel.

Ilustracija (Foto: pixabay. com/ kremlin.ru)

Prema mišljenju stručnjaka kineskog portala Sina, ruska pomoć državama Balkana tokom koronavirusne krize razljutila je Evropsku uniju. Kao što je politički analitičar Grigorij Mironov primetio, ruska pozicija na Balkanskom poluostrvu je zaista jaka, pišu ruski mediji.

„Ove balkanske zemlje oduvek su želele da se pridruže EU, ali ovaj samit ne razmatra pitanje proširenja EU. NJegova ideja je sledeća: želimo da se pridružite, ali ne možete da budete prijatelji s Rusijom i Kinom“, navodi se na portalu.

Samitu, koji je održan u obliku video konferencije, su prisustvovali lideri šest balkanskih zemalja: Srbije, Kosova, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Sa evropske strane bili su predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i drugi visoki evropski zvaničnici. 

Prema rečima stručnjaka, zahvaljujući aktivnoj saradnji s Rusijom i Kinom, sve više stanovnika Balkanskog poluostrva je saglasno da bi njihove vlade trebalo da promovišu ideju o „okretanju ka istoku“.

Paralelno s tim prolazi i moda za pristupanje EU i Brisel planira da omogući balkanskim državama da se pridruže Evropskoj uniji oko 2025.

Politikolog Grigorij Mironov smatra da termin „zapadni Balkan“, koji Evropljani koriste, već duže vreme nije relevantan.

„Izraz zapadni Balkan zastareo je raspadom Jugoslavije. Zapadni Balkan je u osnovi Centralni Balkan. Koga bi trebalo smatrati glavnim Balkancima: Srbiju, Albaniju, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i delimično priznato Kosovo “, rekao je politikolog.

Prema Grigoriju Mironovu, u regionu Balkana zaista postoji razdvajanje ljudi na proruske i prozapadnjake. Analitičar je naglasio da se Evropa nije bezrazložno brinula zbog sve veće popularnosti Rusije na Balkanu.

„Ove države su različite u svojoj unutrašnjoj i spoljnoj politici. Dakle, deo Srbije i Bosne i Hercegovine je orijentisan ka Rusiji, kao i deo Severne Makedonije. Drugi deo ovih zemalja, kao i Albanija, orijentisan je na zapad.

Naravno, postoji opasnost da Srbija, Severna Makedonija, Republika Srpska budu u ruskoj interesnoj zoni, jer je za Evropsku uniju to neprihvatljivo: oni imaju prorusku enklavu tačno pored sebe”, rekao je.

On je takokđe naglasio da, uprkos obećanjima Brisela, priče o evropskoj budućnosti zemalja regiona Balkana predstavljaju prazne priče i ništa više.

„Suština ovog samita je da balkanskim zemljama niko ništa ne obećava. Ako se te zemlje pridruže Evropskoj uniji, stanovništvo će bežati u zapadnu Evropu kako bi zaradilo novac, kao što je to slučaj s Hrvatskom i drugim zemljama. Čitava naselja su prazna, a gradovi ostaju bez mladih. Sama EU takođe ne želi da daje novac siromašnim zemljama.

Dakle, postoji mač sa dve oštrice. S jedne strane, Evropljani bacaju mamac, govoreći da će nakon ulaska živeti dobro, a s druge strane nema konkretnih obećanja.

U skorijoj budućnosti, najverovatnije, niko neće ući u Evropsku uniju.

Brisel obećava poboljšanje odnosa, pristupanje, neku vrstu “evropske budućnosti”, ali samo tako da ove zemlje Balkanskog poluostrva ne gledaju na istok “, zaključio je Grigorij Mironov.

Švedska predstavila ponos svoje vojske. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA