Najnovije

ZABRANJEN MU ULAZ U SRBIJU: Neonacista idejni tvorac ograde na mađarskoj granici!

Tvorac ideje o ogradi na granici Srbije i Mađarske, gradonačelnik Ašothaloma Laslo Torockaj vodi pokret koji se zalaže za “veliku Mađarsku“.
Laslo Torockaj (Foto:metropol.hu)

Laslo Torockaj (Foto:metropol.hu)

Prvi čovek grada na granici sa Srbijom je lider Omladinskog pokreta 64 županije, stranke sa krajnje desnice mađarskog političkog spektra koja se zalaže za veliku Mađarsku koja bi obuhvatala područja nekadašnje Austrougarske monarhije. Torockaj je od početka godine zagovarao ideju o stvaranju ograde na granici Mađarske i Srbije kako bi se sprečio ilegalni prelaz migranata koji nadiru preko Srbije ka zemljama Evropske unije. - Nije važno čija je to ideja bila. Naravno da sam srećan što se podiže zid jer ćemo tako zaštititi Ašothalom, našu državu i Evropu. Mislim da je ovo istorijski korak na kom će nam naša deca biti zahvalna- rekao je Torockaj. Prema njegovim rečima, nekoliko stotina imigranata ilegalno prelazi granicu svaki dan. - Početkom godine 80% ih je bilo sa Kosova, sada ih nema, ali zato stižu izbeglice iz Afrike, sa Bliskog istoka i Bangladeša. Iza njih ostaje smeće, a ponekad upadaju u kuće i kradu automobile i bicikle. Zid nije dovoljan, potrebni su nam stražari i nadzorne kamere- dodaje Torockaj. On kaže da ne razume negativne komentare na najavu gradnje ograde. - Postoje ograde i zidovi u Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Španiji, SAD, Izraelu... Svaka država štiti svoje granice, to je normalno ponašanje - ističe Torockaj. Na pitanje novinara zagrebačkog lista da li je etički i moralno prihvatljivo zatvarati granicu pred ljudima koji beže od ratova da bi sačuvali živote, Torockaj odgovara da je Ukrajina jedina zemlja iz koje bi u Mađarsku mogli da dođu pravi politički azilanti. - Zanimljivo, iz Ukrajine ne stižu izbeglice. Mađarska je u svojoj istoriji uvek prihvatala izbeglice, a što se ovoga tiče, ima mnogo sigurnih država na prostoru između Mađarske i Bliskog istoka, Avganistana ili Afrike- zaključuje Torockaj. Torockaju je 2004. godine bio zabranjen ulazak u Srbiju zbog teritorijalnih pretenzija prema Vojvodini, a takvu meru, u trajanju od pet godina, 2006. mu je izrekla Slovačka.
Pročitajte još:REZOLUCIJA NEĆE PROĆI: Srbija ipak tražila veto od Rusije!STRADALNICI ZA ISTINU: Autor knjige „Srebrenica – kako se zaista zbilo“ zatočen u Švajcarskoj!
Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA