Najnovije

ISLAMSKA DRŽAVA BALKAN?! Migranti napravili pobunu, policija morala da zapuca

Policija Unsko-sanskog kantona morala je da ispali dva hica u vazduh da bi smirila pobunu koju su u kampu Lipa kraj Bihaća organizovali migranti, prenosi Avaz.

Policija BiH (Foto: Jutjub)

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić je rekao da policija neće dozvoliti da migranti po ovom kantonu šetaju gde hoće i kako hoće.

- U kampu Lipa pobunilo se oko 300 migranata. Nisu bili zadovoljni hranom i određenom medicinskom uslugom. Zato su počeli protest, koji je eskalirao. Kamenovali su prostorije u kojima borave, bacali kamenje na uposlenike Službe za poslove sa strancima i jedno naše vozilo – rekao je Kljajić.

Da ne bi došlo do eskalacije, policija je morala da reaguje. Ispalili su dva hica upozorenja, nakon čega je situacija dovedena pod kontrolu i sada je sve mirno.

Nije bilo povređenih policajaca. Nakon ispaljivanja hitaca, migranti su se povukli. Razumem da teško prihvataju da su izmešteni van grada, ali mi činimo sve kako bi građani bili sigurni. Migranti uporno pokušavaju da dođu do grada, ali mi ih vraćamo nazad u kamp. Moraju prihvatiti da je Lipa trenutno njihov novi dom – rekao je Kljajić.

Poslednjih dana migranata nema u Bihaću, međutim, kako kaže ministar Kljajić, prave probleme u Velikoj Kladuši.

- Pokušavamo s lokalnim vlastima da nađemo lokaciju van urbanog područja grada i da formiramo jedan isti prihvatni centar po uzoru na Lipu. Time bismo stanje migracija u USK držali 100 posto pod kontrolom. Tako bismo i mi i građani bili zadovoljni – kaže Kljajić.

Što se tiče najave novog priliva migranata, Kljajić ističe da su u stalnoj komunikaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH.

- Imamo punu podršku ministra Radončića kada je u pitanju zabrana kretanja migrantima na području Kantona. Svi migranti koji dođu na područje Kantona, neće se moći slobodno da se kreću, već ih smeštamo u Lipu. Bira i Miral su definitivno precrtani kao centri jer su preblizu građanima – kaže Kljajić.

On dodaje da se neće bežati od činjenice da povećaju kapacitet u migracionom centru Lipa, ali to će zavisiti od situacije. 

U Lipi je trenutno smešteno oko 750 migranata, a zamišljeni kapacitet od IOM-a je oko 1.000 mesta.

- Ponavljam da je i u Biri bio kapacitet 1.500 migranata, pa je u zimskom periodu bilo i 2.500 migranata. Ako situacija na terenu bude zahtevala da povećamo kapacitet u Lipi, mi ćemo ga sigurno povećati - zaključio je Kljajić.

 

Građani Berana i Andrijevice blokirali magistralni put u znak protesta! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA