Najnovije

MUTNI POSLOVI ALEKSANDRA VUČIĆA: Vanredno stanje ukinuto, nabavka respiratora i dalje tajna

Predsednik države Aleksandar Vučić građanima još nije podneo izveštaj kako je, od koga i po kojim cenama Srbija kupovala respiratore i drugu medicinsku opremu, iako je obećao da će to da učini nakon ukidanja vanrednog stanja. Sagovornici portala Nova.rs navode da su nadležne institucije, što u ovom slučaju nije predsednik države, takve podatke trebalo već da objave, te da je i u vanrednom stanju, čak i kad su u pitanju "život i smrt", zakon morao i mogao da se poštuje.

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

Od početka pandemije samo jedna nabavka respiratora i medicinske opreme bila je javna. NJu je objavilo Ministarstvo zdravlja 11. marta, dakle pre uvođenja vanrednog stanja, a posao nabavke respiratora samo dva dana kasnije dodeljen je nemačkoj firmi “Drager tehnika”. Od nje je kupljeno 15 respiratora po ceni od 26,7 miliona dinara bez PDV-a.

To su jedini konkretni, dokumentovani i precizni podaci koji su u vreme borbe protiv koronavirusa objavljeni u Srbiji kada je reč o nabavci medicinske opreme. Sve ostale informacije o tome slušali smo uglavnom od predsednika države Aleksandra Vučića.

Sudeći po njegovim izjavama, do 6. aprila za nabavaku medicinske opreme, uključujući hiljadu respiratora, potrošeno je 370 miliona evra. Kako je rekao, do tada je uvezeno i više od 30 miliona hirurških i 15 miliona epidemioloških maski. Samo dan kasnije na RTS-u on je izjavio da je Srbija kupila više od 2.700 respiratora, da od tog broja 2.200 nije dopremljeno u zemlju, te da su 573 podeljena bolnicama.

Tri nedelje kasnije, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da je ukupno naručeno 3.967 respiratora, da je Srbiji do tada isporučeno 585, donirano 120, servisirano 38, pa “u sistemu danas imamo implementirana 743 respiratora”.

“LJudi sa crnim fondovima rešavaju posao”

Ipak, da se nisu poštovale zakonske procedure prilikom nabavke medicinske opreme moglo se zaključiti iz Vučićevih izjava, koji je govorio i o poluilegalnim načinima kupovine respiratora i “opštoj otimačini” za njima na tržištu.

“I nije važno koliko novca ponudite, ne možete do toga da dođete. I ja sam doneo odluku da i mi pošaljemo naše ljude sa crnim fondovima da rešavaju stvari širom sveta, dozvoljenim zakonom da znate. Nadam se da ni dinara neće da potroše jer ćemo sve moći ovako da uradimo. Ako bude moralo snalazićemo se na taj način jer ne možete drugačije. Ispred nosa vam neko uzme 200 respiratora iako ste vi platili te respiratore, ne samo da ste imali ugovor”, rekao je predsednik Vučić, a preneo Insajder.

Jasno je da je uprkos čestim izjavama predsednika Srbije o nabavci respiratora mnogo toga nepoznato – od cena, koje su stalno skakale, preko dobavljača, do posrednika. Takođe, izjave Vučića u kojima pominje crne fondove ukazuju da možda posao kupovine medicinske opreme nije bio u skladu sa zakonom.

Nenadić: Mnogo nepotpunih i kontradiktornih informacija

“Nadam se da je njegova izjava bila figurativna, jer država nema crne fondove. Postoje budžetske rezerve iz kojih se finansiraju vanredne potrebe, a u vanrednom stanju kupuje se od onog ko tu poseduje. Nadam se da je u pitanju nepotrebna stvar, jer može da se stekne utisak da su državni organi vršili nešto nezakonito”, navodi Nemanja Nenadić, programski direktor Transpranetnosti Srbije.

On kaže da svi podaci o nabavci respiratora u vanrednom stanju treba da budu objavljeni i da je to već trebalo da se dogodi u meri u kojoj je to bilo moguće.

“Zakon daje mogućnost da se u situacijama neophodne hitnosti, pretnje po život i zdravlje ljudi, nabavke sprovedu i bez primene procedura. Međutim, i kod takvih nabavki primenjuju se načela Zakona o javnim nabavkama, a među njima je načelo transparentnosti. Umesto informacija šta je nabavljeno, koliko je plaćeno, od koga… dobili smo puno neproverljivih i nepotpunih informacija, pa i kontradiktornih”, navodi Nenadić i dodaje da te podatke o nabavkama respiratora ne treba da objavljuje ni predsednik Srbije ni Vlada, već oni koji su tu nabavku realizovali, što je u najvećem broju slučajeva bio RFZO.

Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, navodi da je to telo odmah posle ukidanja vanrednog stanja poslalo zahtev Vladi da im dostavi dokumentaciju o kupovini medicinske opreme, ali da im još ništa nije dostavljeno.

“Očekujem da će nešto da nam odgovore. I za one nabavke za koje nisu raspisani tenderi mora da postoji dokumentacija. Ipak, Vlada ništa ne radi transparentno. Kad bih vam rekla koliko smo ugovora tražili, a nismo dobili, vi biste se zaprepastili”, kaže Vasilić.

Na pitanje da li borba za živote građana može biti izgovor za nepoštovanje zakona kada je u pitanju nabavka medicinske opreme, Vasilić navodi da ne kada bi Srbija bila pravna država.

“Pošto nismo pravna država, onda to može biti izgovor”, zaključuje Vasilić.

Kada će predsednik države Aleksandar Vučić ispostaviti izveštaj građanima o kupovini respiratora, portal Nova.rs pitao je njegovu savetnicu za medije Suzanu Vasiljević, ali nam do objave ovog teksta nije stigao odgovor.

MUP zabranio posetu brata Obradoviću! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA