Najnovije

JEDNO ORUĐE MENJA CELU ARTILJERIJSKU BATERIJU: Srbija modernizuje samohodne haubice 2S1 „Gvozdika“? (VIDEO)

Najvažnije unapređenje ove modernizacije je sposobnost jednog oruđa da izvrši jednovremen udar po cilju sa 4-6 granata koje padaju u isto vreme. Na samohodnu haubicu “Gvozdika” su integrisani prethodno usvojeni podsistemi koji se nalaze na drugim modernizovanim oruđima čime su dobijeni željeni rezultati. Očekuje se veoma brz završetak razvoja ove modernizacije i inicijalno opremanje ovim artiljerijskim sistemom jedinica Vojske Srbije već do kraja godine.

Srpska samoodna haubica Gvozdik (Foto: Jutjub)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin nedavno je prisustvovao bojevom gađanju iz probnog modela modernizovane samohodne haubice 122 mm „Gvozdika“ na Vojnom kompleksu “Pasuljanske livade”. Srpski ministar odbrane je istakao da je „Gvozdika“ artiljerijsko oruđe koje je po planovima nekih ranijih ministara i ranijih ministarstava, trebalo da bude isečena i izbačena iz upotrebe u našoj Vojsci.

„Kao što vidite, ovo je odlično artiljerijsko oruđe, a sa modernizacijom koju upravo radimo na njoj, koju ste mogli da vidite na ovom funkcionalnom modelu, “Gvozdika” pokazuje da je izuzetno upotrebljiva, veoma korisna i da će još dugo, dugo sa modernizacijom, moći da služi u našoj Vojsci“ – naglasio je ministar Vulin a preneo zvanični internet portal srpskom Ministarstva odbrane.

Prema rečima srpskog ministra modernizovana „Gvozdika“ će u odnosu na bazičnu verziju imati veći efektivni domet. U nju je integrisan najsavremeniji sistem za upravljanje vatrom, a znatno je skraćeno i vreme prilikom prelaska iz marševskog položaja u vatreni, i obratno:„Modernizovana haubica je komfornija za samu posadu, ima odgovarajuće balističke računare koji su u stanju da bez računanja i neposrednog rada vojnika pronađu i pogode cilj. Imate jedno moderno i savremeno sredstvo koje je neuporedivo jeftinije od sredstava istog kvaliteta, kada bi se nabavljali iz inostranstva“– istakao je ministar Vulin.

Ceo paket modernizacije je realizovan sa osloncem na domaće snage, tačnije na inženjere Vojnotehničkog instituta (VTI). U nastavku svog izlaganja ministar je akcentirao da je artiljerija jedan od najvažnijih rodova Vojske Srbije, koja ima dosta jaku tradiciju kada je u pitanju srpsko oružje. Pored cevne artiljerije, srpska vojna industrija u poslednje vreme je veoma aktivna i na modernizaciji reaktivne artiljerije, tačnije višecevnih lansera raketa, gde ima dosta dobra iskustva.

Jednovremen udar po cilju na daljinama i do 20km

Prema rečima pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, modernizacijom naoružanja Vojske Srbije artiljerija je zbog dostignuća odbrambene industrije „išla ispred svih ostalih rodova vojske“, i da su dva od tri glavna artiljerijska sistema koji su perspektivni za dalju upotrebu u Vojsci Srbije već u serijskoj proizvodnji – modernizovani „oganj“ i artiljerijski sistem „nora“ 155mm.

„Ono što je tražila Vojska Srbije je modernizacija samohodne haubice „Gvozdika“. Primenjeni su prethodno usvojeni podsistemi na drugim oruđima koji su modernizovani i postignuti su traženi rezultati – povećanje dometa od 38 procenata s upotrebom dva nova tipa artiljerijskih projektila povećanog dometa i povećane efikasnosti dejstva na cilju. Ugrađeni su sistemi koji omogućavaju potpuno samostalno dejstvo pomoću novog sistema za upravljanje vatrom“ – istakao je Miloradović.

Prema njegovim rečima, osnova modernizacije je novi navigacioni sistem koji donosi daleko veću brzinu zauzimanja elemenata za gađanje – za kraće vreme će se otvoriti vatra i izvršiti manevar putanje, a ubrzanje manevra putanje dovodi do istovremenog udara više projektila koje opaljuje jedno oruđe.

„Demonstiralo smo gađanje s četiri projektila, a očekuje se postizanje istovremenog udara sa šest projektila – što znači da jedno oruđe može da zameni celu bateriju“ – rekao je Miloradović i najavio veoma brz završetak razvoja ove modernizacije i inicijalno opremanje ovim artiljerijskim sistemom jedinica Vojske Srbije već do kraja godine. 

Modernizovana „Gvozdika“ u kategoriji oruđa koja su karakteristična za brigadu artiljeriju

Potpukovnik Predrag Puhača iz Uprave za razvoj i opremanje istakao je da je Vojska Srbije izrazila potrebe za usavršavanjem artiljerijskih sredstava i doneta je odluka da se izvrši usavršavanje „Gvozdike“ 122 mm 2S1.

„Mi smo mogli da vidimo tehniku gađanja „MRSI“ koja podrazumeva ispaljivanje više projektila iz oruđa, a da svi padnu u istu tačku u isto vreme“ – naglasio je potpukovnik Puhača dodajući da se danas mera, ekvivalent modernih artiljerijskih uređaja, izražava kroz broj projektila ispaljenih u jedinici vremena.

Prvenstveno, kako je istakao, mnogo je veća brzina gađanja, za četiri puta, mnogo je veći efekat po cilju, a posada ima mnogo bolje uslove u vidu sistema za klimatizaciju, protivpožarnu zaštitu, kao i da u noćnim uslovima može potpuno normalno da upravlja vozilom.

„Dobili smo oruđe koje je pandan oruđima brigadne artiljerije koje se koristi u stranim armijama, uz minimalne troškove u odnosu na cenu novog oruđa“ – naglasio je potpukovnik Puhača.

Današnjim ispitivanjima i gađanju prisustvovali su i  načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković.

Samohodna haubica 2S1 „Gvozdika”

Predstavlja samohodnu haubicu u kalibru 122mm. NJen razvoj je započeo još davne 1967. godine, a serijska proizvodnja je krenula 1971. godine. NJena osnovna namena je uništavanje i neutralisanje žive sile van zaklona i u zaklonu poljskog tipa, neprijateljskih vatrenih sredstava, artiljerijskih i moto-tehničkih sistema naoružanja i vojne opreme neprijatelja. Namenjena je i za rušenje otpornih tačaka, žičanih i drugih prepreka, kao i pravljenje prilaza u minskim poljima. Na oklopnu platformu guseničara integrisana je haubica 2A31 (D-32), kalibra 122mm, sa borbenim kompletom od 35 trenutno-fugasnih i pet metaka sa kumulativnim zrnom. Maksimalni domet projektila je oko 15,500 metara. Odlikuje je tempo vatre od 5 granata u minuti.

NJena ukupna težina iznosti 15,7 tona , a pokreće je dizel motor ЯMZ-238N maksimalne snage 300Ks. Ceo korpus je zaštićen oklopom debljine 15-20mm. Pun rezervoar omogućava doseg i do 500km, pri čemu haubica može da razvije brzinu i do 60 km/č. Posada se sastoji iz četiri člana.

Na bazi osnovne verzije, ruski vojno-industrijski kompleks je napravio pakete modernizacije za ovu haubicu, koja u velikoj meri povećava njene tehničko-taktičke sposobnosti u modernim uslovima bitke. Procene su da Vojska Srbije u svom sastavu ima 65+ samohodnih oruđa ovog tipa, koji bi trebali svi da se modernizuju na novi standard.

Šta se desilo sa ruskim helikopterom Mi-8, saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube