Najnovije

"Put kojim ide Crna Gora nije put, već bespuće"

Mitropolit crnogorsko-primorski (MCP) Amfilohije kazao je da predsednik Crne Gore Milo Đukanović "propoveda satansku Crkvu i hoće Crnu Goru da pretvori u demonsku, satansku zajednicu”.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Foto: Jutjub)

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da se ne oseća odgovornim zbog produbljivanja podela u Crnoj Gori i istovremeno izneo niz oštrih ocena na račun Mitropolije crnogorsko-primorske i dela opozicije.

Amfilohije je kazao da "bezbožnici koji se odriču života Svetoga Petra Cetinjskoga i krštene Crne Gore i svih Crnogoraca, svih Srba kroz vekove, hoće da stvaraju svoje satanske crkve."

Iz MCP je rečeno da je "Amfilohije na praznik Pravednog Jova, prenosa moštiju Svetoga Save i Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, čija je ikona prvu put uneta na današnji dan u ovaj sveti hram, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru a nakon toga prerezao slavski kolač."

Amfilohije je istakao da vlast danas "ponovo skreće na bezbožni, satanski, antibožji, antihristovski put, antipetrovski, antisvetosavski, antipetronjegoševski put, ali da je svetinja moćna i neprolazna te da “Pitagori i Epikuru grabe iskru nebu božanstvenu i sele je u skotsko mrtvilo”.

- To je ono što radi danas vlast u Crnoj Gori, seli Crnu Goru u skotsko mrtvilo, ništavilo, i u isto vreme temelji budućnost Crne Gore na bogoubilaštvu i bratoubilaštvu, na onome što je urađeno ovde u vreme i posle Drugoga svetskoga rata. Na tome temeljiti budućnost Crne Gore to može samo neko ko je izgubio pamet, ko je satanizovan - istakao je Amfiholije.

“Odricanje Satane”

Rekao je da je Satana nadahnuo i bezbožnike u Hristovo vreme da ubiju Isusa, ne shvatajući da On nije običan čovek koji se ubija već nosilac večnoga života, savršeni Bog.

- I sila koju nosi u sebe je večna i neprolazna, ona je vaksrsla. I sila tog vaskrsenja je ugrađena u sveukupnu tvorevinu, u ljudsko biće, ugrađena je u Hrista raspetoga i vaskrsloga, i ona je ona na kojoj počiva sudbina ovoga svijeta i svega onoga na zemlji što se događa - kaže mitropolit.

- Zato mi proslavljamo Hrista vaskrsloga, odričući se Satane - rekao je Amfilohije.

Podsetio je na reči koje se izgovaraju na krštenju.

- Odričeš li se satane i svih dela njegovih …? Odričem se! Jesi li se odrekao satane? – Pljuni na njega! To je ono što se nastavlja u Crkvi Božijoj kroz vekove i danas, odricanje od satane i satanskih dela, pljuvanje na demone i odricanje od smrti i prolaznosti, i hođenje putem koji vodi u Život večni i pijenje vode sa izvora života vječnoga - istakao je mitropolit.

“Vlast nastavlja bezbožni put”

Amfilohije je dodao da oni koji danas upravljaju sudbinom ovog naroda "nastavljaju bezbožni, satanski put gonitelja Hristovih, put Pilata, put ondašnjih Jevreja koji su razapeli Hrista, put bezbožnika koji su utamničili Lovćenskog Tajnovidca".

- Oni tim putem hode odričući se puta kojim je krenuo ovaj narod i prostor još apostolskih vremena pa nastavio do i posle Sv. Save, i nastavio Svetim Petrom Cetinjskim Čudotvorcem i Petrom Lovćenskim Tajnovidcem. Odričući se toga puta koji vodi u život večni, kao i života Sv. Petra Cetinjskoga, i pljujuću u suštini na Svetoga Petra Lovćenskog Tajnovidca, niko od njih, pa ni predsednik Crne Gore, praktično do danas, nije došao u ove dane da uzme blagoslov od Svetoga Petra Cetinjskoga jer on za njih ne predstavlja ništa - kaže Amfilohije.

Dalje je istakao da predsednik "hoće Crnu Goru da ponovo povode bespućem, vraćajući se Pitagori i Epikuru koji grabe “iskru božansku u skotsko je seleći mrtvilo”, hodeći putem koji vodi u smrt i prolaznost, ništavilo."

- Međutim, taj put koji vodi u život večni i oni koji su putevoditelji toga puta od vremena mnogostradalnoga Jova preko svih proroka do Hrista Gospoda, koji je taj put istina i život, i svih svetih ljudi koji su se raspinjali Hristu kroz vekove, ali zato i bili svedoci NJegovoga čudesnoga vaskrsenja, taj put je jedini pravi istinski put Crkve Božije - Crkve Hristove - navodi Amfilohije.

“To gde ide Crna Gora je bespuće”

Mitropolit je izrazio nadu da će doći vreme da se Sv. Petar Lovćenski Tajnovidac izvadi iz tamnice Franje Josifa i njegovoga kaplara, koji su, svako u svoje vreme, srušili crkvu na Lovćenu i oskrnavili kosti ovog Božjeg ugodnika.

- I danas u ovo naše vreme ovde se nastavlja to delo Franje Josifa i njegovoga kaplara. I taj put kojim su oni hodali se proglašava za put Crne Gore a to nije put već bespuće. To je satanski, demonski put koji razara i otuđuje ljude i narod od onoga puta koji vodi u život večni. To je put smrti, put ništavila - navodi Amfiholije

IZ MCP je rečeno da je Amfilohije položio nadu u Gospoda "da će se sadašnja crnogorska vlast, koja se zaklinje, i ovih dana se ponovo zaklela, u te vrednosti Franje Josifa i njegovoga kaplara, vratiti putu Svetoga Petra Cetinjskoga Čudotvorca i Svetoga Petra Lovćenskoga Tajnovidca, koji je jedini istinski put koji vodi u život večni, i napaja ljude životom i vodom večnom”.

“Prava Evropa je Evropa apostola Petra i Pavla”

- Istinska, prava Evropa nije Franja Josif, ni Napoleon, ni Hitler i njihovi duhovni i moralni naslednici, nego Evropa apostola Petra i Pavla, to je put svetih velikih episkopa rimskih Klimenta i Grigorija Dvojeslova, Benedikta Nurskijskoga, Sv. Franje Asiškoga, Evropa Šekspira i Danteta. To je Evropa, istinska, prava, to su evropske vrednosti - tvrdi Amfilohije.

Još jednom je ponovio da "Franja Josif, tiranin i nasilnik, i kaplar koji je nastavio njegovo delo i razorio sveštenu Crkvu Svetoga Petra Lovćenskoga Tajnovica i utamničio njegove mošti u onaj paganski mauzolej, nijesu evropske vrijednosti a da nažalost njima sada hodi Crna Gora”.

- Istinska Crna Gora jeste ona Crna Gora Svetoga Petra Cetinjskoga Čudotvorca, čije mošti ovde celivamo, i Svetoga Petra Lovćenskoga Tajnovica. Ta Crna Gora nije nikada išla bespućem nego putem koji vodi u život vječni i svjedoči taj put i tu istinu, taj život i tu pravdu, čiji su svedoci i naši divni svetitelji: Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Petar Lovćenski Tajnovidac. Neko bi njihovim molitvama Gospod i nas utvrdio da hodamo svetim Božijim putem, putem Crkve Božije – Hristovim putem, da hodamo tim putem sami sebi i jedni druge i sav život svoj Hristu Bogu predajući - kazao je Amfilohije.

Milo tera vladike na robiju, hoće da etnički očisti Crnu Goru! Više o tome čitaje OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA