Najnovije

SJAJNA VEST: U Ujedinjenim Arapskim Emiratima razvijen tretman za lečenje zaraženih Kovidom 19!

Ministarstvo ekonomije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) je odobrilo patent za razvoj inovativnog i potencijalno efikasnog lečenja inficiranih virusom Kovid – 19 korišćenjem matičnih ćelija.

Ilustracija (Foto: ambasada UAE)

Lečenje je razvio tim lekara i istraživača u Centru za matičn ćelije u Abu Dabiju (ADSCC) i uključuje uzimanje matičnih ćelija iz krvi pacijenta, a zatim ponovnim unošenjem nakon njihovog aktiviranja. Patent je odobren za razvoj ove inovativne metode u koja podrazumeva sakupljanje matičnih ćelija.

Tretman je do sada primenjen na 73 pacijenta zaraženih Kovidom – 19 u UAE. Ovi pacijenti su su svi uspešno lečeni i izlečeni od virusa primenom ovog preparata u raspršujućem obliku, udisanjem direktno u pluća. Pretpostavlja se da njegov terapeutski efekat obnavlja plućne ćelije i izmenom imunog odgovora sprečava preteranu reakciju na infekciju Kovidom 19, koje inače prouzrokuje dalje oštećenje zdravih ćelija.

Lečenje je uspešno prošlo početnu fazu kliničkih ispitivanja i pokazalo njegovu efikasnost. Nijedan pacijent koji je primio ovu terapiju nije prijavio štetne efekte i nije registrovana interakcija sa konvencionalnim protokolima lečenja pacijenata zaraženih Kovidom - 19.

Ispitivanja koja dokazuju efikasnost lečenja su u toku i očekuje se da budu završena za nekoliko nedelja. Vredno je napomenuti da je tretman primenjen na pacijentima zajedno sa konvencionalnom medicinskom terapijom i da će se i dalje primenjivati kao dodatak utvrđenim protokolima lečenja, a ne kao zamena.

Ovaj tretman predstavlja dodatak velikom broju metoda lečenja pacijenata sa Kovidom - 19 i predstavlja izuzetan napor i posvećenost vlade UAE da se pandemija Kovida-19 uspešno okonča. Nefarmakološke intervencije za sprečavanje širenja Kovida-19, poput boravka kod kuće, socijalnog distanciranja i mera za sprečavanje infekcije i dalje ostaju neophodne da bi se smanjio teret bolesti na zdravstveni sistem.

Centar za matične ćelije u Abu Dabiju (ADSCC) je specijalistički zdravstveni centar koji se fokusira na ćelijsku terapiju, regenerativnu medicinu i najsavremenija istraživanja matičnih ćelija.

Pročitajte OVDE   šta to spremaju proizvođači vijagre a ima veze sa koronom.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS