Najnovije

AMERIČKI STRUČNJAK ZA BALKAN TVRDI: Beograd je danas omiljeni partner Vašingtona, očekujte nepredvidive poteze!

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server izjavio je da su se Amerikanci odrekli svoje dugogodišnje politike na Balkanu, a naročito na teritoriji okupirane srpske pokrajine Kosovu i da su se stvari promenile.

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server (Foto: Jutjub)

Server je, govoreći na panelu Univerziteta Kolumbija na temu: „Budućnost Kosova“, kazao da ne vidi iskren napor Trampove administracije da sarađuje sa Evropom i da je ona dijalog između lažne države i Srbije stavila u ruke američkog ambasadora u Berlinu, koji je vređao nemačku vladu i govorio protiv EU.

– Vašington se sada zalaže za promene granica da bi se prevazišle etničke podele, iako bi one ukazale na nesposobnost da se svi ljudi odnose jednako, što je idealno za liberalnu demokratiju. Na nesreću je visoki predstavnik EU Žozep Borel pristao na to, kao i njegov prethodnik – rekao je Server.

Na kraju je jasno da je Beograd, a ne Sarajevo ili Priština, danas omiljeni partner Vašingtona, istakao je Server i ocenio da se radi o promenama koje znače veliku prekretnicu u američkoj politici, piše Koha.

Po njegovoj oceni Trampova administracija do sada nije uspela u svim svojim spoojnopolitičkim inicijativama.

– Ričard Grenel pokušava da saopšti predsedniku dobre vesti pre 3. novembra. Nema bolje vesti od one koja ubija dva dostignuća Klintonove administracije: Bosnu i (tzv.) Kosovo. Shodno tome, podrška američke vlade težnjama (tzv.) Kosova je oslabila. To se jasno vidi u smanjenju finansiranja i pretnji sa povlačenjem američkih trupa. Upravo su ovo neodgovorne radnje – naveo je Server.

„Nemačka mora zaustaviti Borela“

Moja stajališta o nekim pitanjima su dobro poznata: podržavam reciprocitet između Prištine i Beograda, protivim se podeli i mislim da je dogovor o taksama i necarinskih barijera dostižan, istakao je Server i naveo da za takozvanu državu treba razmotriti tri druge opcije.

Prva, po oceni Servera, je da okupirana srpska pokrajina mora da obezbedi postojanje protivljenja razmeni teritorija ne samo u kancelariji nemačke kancelarke, već i u Bundestagu.

– Berlin mora da nastavi da jasno govori da neće prihvatiti promene granica da bi prevazišao etničke podele. Ova država mora zaustaviti Borela – poručio je on.

– Vučić je jasno stavio do znanja da će pričekati do izbora u Srbiji i formiranja vlade, krajem juna, u pogledu bilo kakvog sporazuma s Prištinom. Trampova administracija tada će se zalagati za razmenu teritorija pre izbora. Prema tome, jul i avgust, kada Evropa spava, biće presudni meseci… (tzv.) Kosovo će od 1. oktobra biti na sigurnom, ako se do tada ne desi podela – rekao je Server.

– Očekujte nepredvidive poteze, ne samo na Balkanu. Shodno tome, naredni meseci su od vitalnog značaja za budućnost (tzv.) Kosova – poručio je na kraju Danijel Server.

Šta je vladika Joanikije poručio, pročitajte OVDE!

Izvor: kosovo-online. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA