Najnovije

KOVAČEVIĆ: Poziv na dijalog stigao u poslednjem trenutku! (VIDEO)

Poziv na društveni dijalog koji je uputio predsednik SANU Vladimir Kostić stigao je u poslednjem trenutku, i treba što pre na taj razgovor pristati, ali nisam siguran da će to naići na dobar odziv kod onih koji bi trebalo da budu druga strana, rekao je u Novom danu Siniša Kovačević, dramski pisac i potpredsednik Narodne stranke.

Siniša Kovačević (Foto: Jutjub)

“Poziv na razgovor trebalo je da dođe i znatno ranje, ili od SANU ili od SPC ili nekog sličnog instituta koji u sebi baštitini određenu vrstu nadpolitičnosti i pripadnosti većini građana Srbije”, rekao je Kovačević za N1.

“Period zbunjenosti smo prošli, odavno smo izašli iz farse i približavamo se tragediji. Nadam se da to toga neće doći. Treba što pre da se pristane na razgovor, samo što je to pričanje priče gluvom… Nisam siguran da će to naići na dobar odziv kod onih koji bi trebalo da budu druga strana u tom razgovoru”, dodaje pisac.

Kako je naveo, razgovor je dragocen, iako je odocneo, a iz šančeva se teško može izaći.

Kovačević je upozorio da se takva vrsta razgovora mora obaviti ili smo toliko “ušančeni i impregnirani omrazom da ovo ne može drugačije da se završi nego uličnom tučom, ili nečim još gorim”, kaže.

Ipak, kako je dodao, mora da izrazi sumnju da će druga strana imati sluha za to, jer je na čelu druge strane čovek koji je svoj “intelektualni profil i emocionalnu konfiguraciju gradio na omrazi”.

“Tako formiran on neće biti čovek dijaloga, on kreira sistem tako da to bude sistem omraze”, navodi.

“Sve što se dešava, način na koji je ustrojio svoju stranku, to on stimuliše. Dve trećine njegovog vremena posvećene su kampanji, rejtinzima, televizorima kojima je okružen, razmišljanjima kako napakostiti ili eliminisati opoziciji”, kaže Kovačević.

Kako ocenjuje, do tog dijaloga se može stići tako što ćete pristati uz nekog moderatora da razgovarate, a to može biti neko iz SANU, dok patrijarh to ne može biti jer je izgubio autoritet pošto je nedvosmisleno stao na stranu vlasti, a njegove izjave su sve samo ne mironosne.

Dijalog se mora obaviti, ističe Kovačević i pita šta je alternativa. “Šta je alternativa ako nema razgovora – ulične demonstracije, pajseri, mitinzi kontramitinzi, mora se apsolutno razgovarati. Društveno politički trenutak ove zemlje doveden je do potpunog kolapsa, sa uličnih tuča lako sevne kama”, kaže.

Govoreći o pozivu Vučića onima koji žive u inostranstvu da ostanu u zemlji, Kovačević je rekao da predsednik nije dorastao funkciji koju obavlja.

“Jesu to isti ti ljudi zbog kojih se on nedavno žestoko kajao što je dopustio da uđu u Srbiju, koji su doneli virus, i krivi su bili što nećemo imati dovoljno grobalja. E sad su oni ostali ovde, približavaju se izbori, nije to malo izborno telo, sad im se treba ušlihtati”, navodi.

Čovek, kako kaže, koji ima potrebu da bude lider mora da ima osećaj za meru u svim situacijama, najmanje je njegovo da paniči. “Ako nema liderskog talenta, uzalud ćete pokušavati da ga steknete, nemate ga, ne možete ga ni usvršavati”.

Govoreći o opoziciji i izborima, on je ocenio da jednistvo opozicije nije upitno, kao i da onaj ko izlazi na ove izbore “ili nema dovoljno političke inteligencije, ili su njegove namere lukrativne”.

Nicović otkrio ko stoji iza stvaranja nezavisne Crne Gore! Više o tome OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA