Najnovije

KAMPANJA NEĆE BITI PSOVAČKA: Ali je već duboko prljava! (VIDEO)

Novinar lista "Danas" Božidar Andrejić izjavio je u Novom danu TV N1 da bi bilo korisno da razmimoilaženja opozicionih stranaka koje bojkotuju izbore i onih koji će na njih izaći, budu što manja, jer je predizborna kampanja na strani vladajuće stranke već dovoljno prljava. Precizirao je da pritom ne očekuje da će kampanja biti "bezobrazna i psovačka", ali da već jeste duboko prljava budući da je vladajuća stranka vanredno stanje iskoristila za predizbrnu promociju.

Božidar Andrejić (Foto: Jutjub)

Andrejić je podestio kako je vlast bila u kampanju kad svi ostali "nisu hteli ni da pisnu", jer su poštovali mere propisane zbog epidemije koronavirusa.

Stoga je izrazio nadu da će razmimoilaženja između "bojkot opozicije" i "prave opozicije" koja bi na izborima da uđe u Skupštinu, biti što manja.

"Istrčavanje sa ocenom da se on kurva ili da je lažna opozicija (što izlazi na izbore), mislim da šteti društvu, i to se već dešava. Više mislim ne na one koji su se već strukturirali, poput Ujedinjene demokratske Srbije, već se to dešava i u samim strankama. Postavlja se pitanje da li je svako ko nije na generalnoj liniji, izdajnik programa. Mnogo se zakomplikovalo. Nema razloga da kampanja bude prljava, jer je sa ove strane (vlasti) već prljava", poručio je gost Novog dana.

Istakao je i da mu, bez obzira na tzv. Sporazum sa narodom, nije do kraja jasno koje će biti konkretne akcije opozicije koja će bojkotavati izbore.

Komentarišući poziv predsednika SANU Vladimira Kostića na dijalog, Andrejić je rekao da nam je razgovor u načelu apsolutno neophodan, ali kako smatra da u ovoj situaciji nema dovoljno uslova za to.

"Nema leka zemlji bez suštinskog razgovora, ne samo opozicije, nego onog što se zove predstavnici društva i vlasti, na način na koji je to zaboravljenih osamdesetih i devedesetih bilo u Poljskoj (...) Dubinski razgovor koji dolazi do pitanja otvaranja ustavotvorne skupštine, razgovor koji priču o lustraciji ne pretvara u vodicu za ispiranje usta, jer to donosi izborne poene, nego suštinska razgradnja onih najmalignijih procesa koji su u dubini društva dešavaju", istakao je.

Dodao je, međutim, da iako je SANU u poslednje vreme povratila poljujaljno poverenje, ta institucija u očima najšire javnosti nema status koji bi trebalo da zaslužuje.

Upitan da li bi posrednik u dijalogu mogla da bude Srpska pravoslavna crkva, kako je tokom svog štrajka glađu predlagao poslanik Dveri Boško Obradović, Andrejić je ocenio da je Crkva nekim svojim potezima, a naročito poslednjim izjavama, pokazala da nije kadra za takvu ulogu.

Andrejić je takođe pozdravio sinoćni apel profesorke Srbijanke Turajlić, upućen Obradoviću u Utisku nedelje na TV Nova S, da se u vezi sa incidentima ispred Doma Narodne skupštine poziva na poslanički imunitet sve dok tužilaštvo ne bude reagovalo na afere vlasti.

"Pa šta ako ispadne u tabloidima kukavica!? LJudi koji su sad blaćeni u tabloidima prekosutra će biti slavljeni zato što nismo dubinski rešili pitanja informisanja javnosti itd", istakao je on.

Andrejić je rekao i kako ne očekuje da će Kosovo biti tema u predizbornoj kampanji, i da uostalom već i nije.

Podsetio je na stav koji već godinama zastupa - da šta god se javno pričalo o Kosovu, "taj neki proces koji uopšte nije lak, teče negde u sivim zonama diplomatije i interesnih grupa".

Precizirao je da pritom ne govori o tome da će Vučić priznati nezavisnost Kosova, jer je ta stvar, kako je rekao, "odavno svršena", ali dodaje i da aktuelni predsednik ima sve olakšice da to pitanje završi - od podele 100 evra građanima, do izvesnog osvajanja apsolutne većine u parlamentu na, kako je rekao, "ovim nasilnim izborima".

Osvrćući se na epidemiju koronavirusa, Andrejić je rekao kako bi dublje trebalo razmišljati o tome da su broj zaraženih i umrlih, ne samo u Srbiji, već i u svetu, postali više stvar statistike, nego empatije.

Od čije poruke se Vučićev režim trese, pročitajte OVDE!

 

Izvor: N1

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA