Najnovije

MILO NASTAVLJA PROGON: Nastavnica iz Podgorice dobila otkaz jer je rekla đacima da su Crnogorci - Srbi

„U istoriji su se zvali Srbi, ovo su bili Srbi iz Srbije, a ovo Srbi iz Crne Gore. Pošto se Crna Gora odvojila kao ravnopravna država, niko ne voli da mu se ljudi po nacionalnosti zovu Srbi nego Crnogorci, iako nacionalnost kao crnogorska ne postoji… Crna Gora se odvojila, ima svoju državu i hocće da ima crnogorski jezik i crnogorsku crkvu. E, tu je problem, što ne možeš ti sada što je do juče bila Srpska pravoslavna crkva da kažeš da je to Crnogorska pravoslavna crkva. Ne možeš jer nije to crnogorska, već srpska pravoslavna crkva. Narod ne želi da ide u Crnogorsku pravoslavnu crkvu jer ta crkva ne postoji…Zato narod šeta…“, rekla je, prema pisanju Dnevnih novina, nastavnica na času, objašnjavajući zašto nije dobar Zakon o slobodi veroispovesti.

Milo Đukanović/Litije (Foto: Jutjub)


Iz škole su takođe potvrdili da se slučaj dogodio, te da je sproveden disciplinski postupak zbog „zloupotrebe dece u političke svrhe“, te da je nastavnica dobila otkaz zbog toga.

„Nekima smeta što se crkva zove Srpska, jer misle da je to srbijanska…E tu je problem, to nije srbijanska nego srpska, u koju smo svi do juče išli, i sad ako nas puste da potpišemo zakon (Zakon o slobodi veroispovesti) da sve što je crkveno postane državno, onda će i neke druge tačke u tom zakonu za koje narod nije informisan javno da se sporazumeju da tako bude do kraja i onda narod šeta, zato narod šeta. Ne može neko da ti kaže do juče se slavila slava Sveti Vasilije Ostroški, ili Sveti Ilija Prorok ili Sveti Luka i onda ti neko dođe i kaže ne, od sutra se to zove ovako. Ako je moj đed, tvoj đed, njen prađed slavio Svetog Arhangela Mihaila, on će ceo život da slavi tu slavu, to je Sveti Arhangel Mihailo ceo život, ne može neko da dođe i da ga prekrsti i da ti kaže to nije to. Ne možete da menjate nešto što su vaši koreni. Neko pokušava da u to uvede politiku, a to nema veze sa politikom”, rekla je, prema navodima Dnevnih novina, nastavnica.

Iz Uprave škole naveli su da su sproveli postupak utvrđivanja odgovornosti uz podršku Ministarstva prosvete Crne Gore, koje je „tražilo da se slučaj u potpunosti rasvetli“., posle čega je prekinut radni odnos sa nastavnicom.

Slučaj je sada na sudu, pošto je nastavnica podnela tužbu.

Iz Ministarstva prosvete Crne Gore naveli su da je u školi „došlo do zapanjujuće zloupotrebe maloletne dece u političke svrhe od jedne neodgovorne nastavnice“. Dodaju da su „zato sve vreme bili podrška upravi u nameri da iskoristi sva zakonska ovlašćenja kojima raspolaže i najrigoroznije sankcioniše takvo ponašanje, jer nam je zajednička dužnost da školu učinimo bezbednim, a ne mestom brutalne indoktrinacije”.

Direktor škole Vesko Gagović kazao je da ne škola sprovela postupak u skladu sa zakonom.

„Došlo je do ozbiljnih prekoračenja ovlašćenja i zloupotrebe položaja od jedne nastavnice. U interesu je škole, odnosno dece, da se takve stvari ne dešavaju, ali i da se ovaj slučaj ne politizuje”, kazao je Gagović.

Da li su naprednjaci umešani u progonom odlikovanog sprskog dobrovoljca iz DNR saznajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA