Najnovije

ERDOGAN LOVI MLADOG GADAFIJA: Pukovnikov sin je kao utvara, uvek je korak ispred Turaka i džihadista!

Turski obaveštajci su formirali poseban tim za lov na sina pokojnog vladara Libije, koji predvode njihovi džihadistički saveznici - Kaled al-Šarif i Abdul Hakim al-Hadž. Cilj operacije je ubistvo ili hapšenje Saif ul-Islama, koji se navodno nalazi u planinama zapadne Libije.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: tccb.gov.tr)

Početkom maja su se turski obaveštajci sa svojim libijskim saradnicima infiltrirali u grad Zintan, koji se nalazi 140 kilometara jugozapadno od Tripolija. NJihovu operaciju je podržala takozvana Vlada nacionalnog jedinstva (VNJ).

Ipak, akcija nije urodila plodom, i napadači su ostali praznih šaka.

Kako navodi libijski aktivista Mohamed al-Abani, sin čuvenog pukovnika je dobrog zdravlja, nalazi se na sigurnom i ima vrlo jako obezbeđenje. On se nije pojavljivao u javnosti još od rasplamsavanja rata između Haftara i VNJ.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa ekstremistima.

Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Saradž i Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Zabranjeno sletanje aviona "Montenegro erlajnsa" na beogradski aerodrom! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA